Малко повече от 90 минути продължи първата тренировка на Станимир Стоилов, като старши треньор на кипърския гранд Анортозис. В началото заниманието беше водено от току-що пристигналия на острова на Афродита помощник на Стоилов Цанко Цветанов, а излизането на Мъри на терена на стадион „Андонис Пападополус” беше посрещнато с аплодисменти от около стотината запалянковци, наблюдаващи тренировката на любимия си клуб. Парадоксален е фактът, че Стоилов ще тренира и играе домакинските си мачове с новия си клуб именно на стадиона, на който водения от него по това време национален отбор на България записа една от най-срамните загуби в историята си: Кипър-България 4:1.

Малко след появата си на терена Мъри се обърна към репортера на „Гонг” с думите : „Ако знаеш колко добре се работи в син екип”. Основният екип на тима от Фамагуста е в синьо и бяло.

Преди тренировката българският специалист даде пресконференция, която премина под засилен журналистически интерес. Стоилов сподели пред кипъските медии, че не бил искал да вижда отбора си под трето място в класирането и че има нужда от малко време, за да вдигне тима и да го накара да играе правилен футбол. Що се отнася до новите попълнения Мъри заяви, че първо ще трябва да се запознае с настоящите футболисти и чак тогава ще мисли за допълнителна селекция.

Анортозис е един от водещите клубове в Кипър, 13-кратен победител в местното първенство и участник в Шампионската лига преди две години. През този сезон обаче отборът е в криза и след 15 изиграни кръга е на посредственото 6-о място, на 19 точки от лидера и техен кръвен враг АПОЕЛ Никозия. Именно срещу него ще бъде първият тест на Мъри, като треньор на синьо-белите от Фамагуста - Анортозис приема АПОЕЛ на 8 януари 2011 г.

На 30 януари пък клуба навършва 100 години.

Пред „Гонг” българи, работещи отдавна в Анортозис споделиха, че вероятно на футболистите ще им бъде доста трудно да се приспособят към стила на работа на Стоилов, тъй като са свикнали на много по-леки тренировки с много по-леки натоварвания.