Станимир Стоилов се радва на добри резултати в началото на пътя си в кипърския Анортозис. Преди няколко дни момчетата на Мъри постигнаха пореден категоричен успех в местното първенство и изглежда, че тежките дни за клуба са в миналото.

Анортозис е изключително популярен на острова. Тимът се радва на гореща подкрепа. Феновете му са задружни и диви. Клубът е единственият в страната, който притежава стадион.

Намираме един свободен предиобед и както си му е редът, решаваме, че е задължително да посетим тренировка на Анортозис, където българското присъствие е сериозно.

След около 40 минути път от Агия Напа до Ларнака сме в базата на Анортозис. Тренировката вече е в разгара си. „Сините” тъкмо са приключили с тичането, Стоилов провежда интересни игри, които повишават още повече настроението на неговите играчи.

На базата липсват журналисти, освен българската група, но заниманието е открито. Явно нравите в Кипър са такива.

Станислав Ангелов напуска заниманието и се впуска в интересни разговори от престоя си в Стяуа, гостуванията на Ливърпул и Наполи в Лига Европа, мачове в които Пелето игра на ниво. След малко го вика един от масажистите, прави го на чист български, човекът също ни е сънародник. Такива в клуба има доста.

Българска реч излиза и от устата на Ричард, за който тренировката е доста по-дълга. Нигериецът прави подготовка в движение, но в последния кръг беше попаднал в групата на Анортозис. Скоро го чака дебют. Ричи не е играл сериозен футбол от престоя си в Левски...

Асистентът Цанко Цветанов, който от години е дясната ръка на Стоилов, влиза в ролята на „машина за центрирания”. Мъри работи с няколко младоци допълнително, показва им тънкости, които ще им помогнат да пробият в играта.

В края треньорът бие две-три дузпи, както обичаше да го прави в Левски, а най-вероятно и в Литекс.

Няколко думи за базата на Авортозис. Два затревени терена, които може да определим само като – идеални. В момента се прави и трети. Тези игрища се ползват от първия отбор, юношите тренират на друго място. В школата също работят българи, които са там преди пристигането на Мъри.

След заниманието треньорът на Анортозис кани групата български репортери в своя кабинет, който е на метри от терените. Работното му място е отрупано с дискове. На тях има, мачове, мачове и отново мачове. Стоилов не пропуска да ни пусне няколко момента от дербито с Апоел, което спечели в дебюта си. Впечатлен е от доста неща. „Тестовете, които направихме на футболистите, когато дойдохме ни показаха много”, споделя Стоилов. Явно резултатите са доста по-добри от тези на играчите в България.

Българският специалист изглежда спокоен. Признава, че живее в хубава къща, която се намира в английския квартал на града. Усеща необходимото уважение и прави това, което му е най на сърце – работи. Разказва, че е в отлични отношения с Кецбая, който е истински идол за феновете на Анортозис. Той класира клуба в Шампионската лига. Двамата се засичат часове по-късно на контролата Левски – Виктория Пилзен.

Ангажиментите ни към този мач са естественият завършек на срещата със Стоилов и Цветанов в Ларнака. Три – четири часа сме поговорили само за футбол. Тоест, бяха пълноценни, все пак сме хора, които обичат играта.