Генералният директор на Амкар Перм Сергей Иванович Грушкевич бе една седмица в България, за да почине и за да заведе новия треньор на тима Димитър Димитров и екипа му в Русия. Руснакът изкара няколко дена на Боровец, а вчера тръгна към Русия заедно с новия треньор на Амкар.

На летището в София шефът на руския тим бе любезен да отговори на въпроси на Gong.bg.

- Как се чувствате и как намирате България?

- Тук съм от 3 януари, но не съм за първи път в България. С благодарност отбелязвам факта, че тук се отнасят със забележително гостоприемство. Това много ме трогва и ще го помня.

- Какво вече научихте за Димитър Димитров и екипа му? Виждам, че вече са се запознали.

- За треньора Димитров ние научихме от нашия български приятел Мирчо Димитров, който ни предложи неговата кандидатура преди няколко седмици, когато при нас имаше избор измежду няколко кандидати. Двамата бяха при нас в Перм, за да се запознаем. Той създаде в нас много добро впечатление като човек. В разговорите с него разбрахме, че той притежава всички тези необходими професионални качества, които са необходими на треньора, който ще оглави отбор като Амкар.

- В каква степен рискувате с наемането на български треньор ?

- Знаете ли, рискът е благородно дело. Той винаги съществува във всяка работа. Ние бяхме поставени пред факта, че си отиде треньорът, който работеше с нас досега. Необходимо бе да намерим нов човек на неговото място. Имаше няколко кандидатури. Тази на Димитров бе най-достойната, най-приемливата. Ние свързваме с него определени надежди. Разбира се работата му и времето ще покажат как ще се развият събитията. Не е лошо към този момент да отбележим няколко факта. Първо. Той е човек с име в България. Бил е начело на националния ви тим и е постигнал определени резултати. Второ. Лидерите на отбора ни Пеев, Кушев и Сираков се изказаха много добре за този треньор и като специалист и като човек. Тяхното мнение също изигра не малка роля при избора.

- Казахте, че възлагате определени надежди на Димитър Димитров. Какво ще означава добре свършена работа от него и екипа му?

- Според нас добър резултат означава да се запазят тези позиции, които достигнахме миналата година. Да запазим това ниво на игра, което е присъщо на Амкар. Аз съм уверен, убеден съм в това, че с Димитър в Русия всичко трябва да стане и да се получи.