Българите Александър Томаш и Станислав Бачев станаха преди дни шампиони на Азербайджан със своя ФК Баку. Втори в класирането остана тимът на Интер Баку, в който се подвизават други двама българи - Петър Златинов и Светлин Симеонов. Гонг се свърза с бившия национал Александър Томаш, малко преди да си тръгне за България.

„Хубаво е, когато човек завоюва титли. Не ми е първата и се надявам да не е последната. Тази година беше добра за мен. Миналата година завоювах медал, но не беше златен. Загубихме финала с Черно море срещу Литекс. Имам договор за още една година, Станислав в момента води преговори. Ако всичко се развие нормално ще останем за година. Гьоко Хаджиевски е треньор и разчита на нас”, каза Томаш.

Защитникът призна, че намеренията му във футбола по-скоро са насочени към финансовата част. „Вече съм на 30 години и намеренията ми са от финансово естество. Финансирането е с пъти по-добро от България. Има доста българи в първенството, които са допринесли за доброто име на българския футбол. В момента сме 7-8 футболисти и дори си говорихме, че може да направим един отбор. Всички, които сме тук, не сме първа младост. Всеки си е направил сметката и всеки играе за пари. Има какво да се желае като организация, но тепърва се учат. Навлизат много турци в Азербайджан. Развива се темповете на Турция от преди 15 години”, каза Томаш.

Футболистът разкри, че футболът и спортът в бившата съветска република се развива с много бързи темпове и скоро може да задмине България. „Азербайджанския футбол се развива с доста бързи темпове, както и всичко около страната. Като пътувам в провинцията, забелязвам, че се строят олимпийски центрове. Искат да си развиват спорта. Спортът възпитава. Хората вървят в правилна посока. Имат финансово стабилен гръб. Има 4-5 отбора, които играят на изкуствен терен. Нещата в Азербайджан се развиват добре, което е радостно, но не е радостно за България. Искат да правят реклама на държавата си, а най-добрата реклама е чрез спорта”, разказа Томаш.

В първенството на Азербаджан играят доста българи, които се събират много често в столицата Баку. „Важното е, че сме си със семействата. Баку има модерен център, нови постройки”, допълни още бившият играч на ЦСКА. Той призна, че следи изкъсо българското първенство. „Следим шампионата. Запознати сме със ситуацията. Не успях да гледам дербито ЦСКА – Левски, но разбрах какво е станало, тъй като баща ми е присъствал на стадиона. Радвам се за Черно море, който се намеси в тройката. Догодина ще са по-голям фактор. Разбирам и за добрата организация в Черноморец”, допълни още Томаш.

Защитникът ще пропусне официалното награждаване на ФК Баку, което ще се проведе на 21 май в кметството на столицата. „Помолихме да ни пуснат по-рано, защото ще играем втори кръг на Шампионската лига, за да имаме повече почивка. Иначе клубът е млад, създаден през 1997 година. Играем на националния стадион. Най-добре подкрепяния отбор е Нефчи Баку. На домакинските ни мачове идват около 2000 човека”, завърши още Александър Томаш.