Трима български футболисти ще играят от новия сезон в малтийски отбори. Преди три дни на Рицарския остров пристигнаха Стойко Сакалиев и Николай Костов, като те тренират с отбора на Маба. Маба изпадна от Висшата лига на страната и сега ще се опита да се върне. Двамата за последно носеха екипа на Нефтохимик, контрактите им изтекоха, но те предпочетоха да не ги подновяват и пристигнаха в Малта.

Защитникът Петър Кюмюрджиев ще подсили Керчем Аякс от остров Гозо. Той пътува за Малта в началото на август, като два дни по-късно ще направи и неофициален дебют в контролна среща.

Кюмюрджиев игра за последно в Бдин (Видин), но този клуб обяви фалит и играчите му стават свободни агенти. Преди да се озове в Бдин, опитният бранител е носил екипите на Черноморец, Славия, Локомотив (Пловдив) и Академик (София).

Българската колония в малтийското първенство през тази година може да бъде рекордно голяма. В Моста играе Данаил Митев, а Мартин Деянов е в Балзан. Шестима наши пък са на проби в Хамрун Спартанс - вратарят Христо Бахтарлиев, защитниците Адриан Олегов, Ангел Йошев, Антон Вергилов, халфът Любомир Витанов и нападателят от Славия Николай Божов.