Холандецът Рууд Гулит е новият старши треньор на руския футболен клуб Терек Грозни, където играе и полузащитникът на българския национален отбор по футбол Благой Георгиев.

Агенция ИТАР-ТАСС съобщава, че това решение е било взето от „главата на Чеченската република и президент на Терек Рамзан Кадиров”.

Вицепрезидентите на клуба Булат Чагаев и Апти Алаутдинов са провели преговори с Рууд Гулит, след които 48-годишният холандец е подписал договор за 18 месеца.

Както съобщават от Терек, Рууд Гулит се е съгласил на тези условия, които е отказал предишният кандидат за поста главен треньор - испанецът Виктор Муньос.

Ръководството на чеченския тим е поставило на Руд Гулит задача да класира отбора в зона Европа, тоест между първите пет отбора във футболното първенство на Русия.

Преди три години Рууд Гулит бе освободен от поста старши треньор на Лос Анжелис Галакси. Връх в треньорската кариера на Гулит престоят му начело на Челси, той беше мениджър на сините от Лондон в периода 1996-1998 година. Холандецът е водил още Нюкасъл през 1998-1999 година и юношеския национален отбор на Холандия през 2003-2004 година.

Като футболист на холандския национален отбор Рууд Гулит е европейски шампион през 1988 година, а като футболист на Милан е победител в турнира за Купата на европейските шампиони (настоящата Шампионска лига) през 1989 и 1990 година.

Гулит е три пъти шампион на Италия и три пъти шампион на Холандия. Рууд Гулит е носител на Златната топка на френското списание „Франс футбол” за 1987 година за най-добър играч на Европа.