Родният футболен талант Стефан Статев даде ексклузивно интервю пред GONG.BG в началото на 2020-та година, в което говори за престоя си в Италия и целите си през следващите месеци и години. Статев премина в състава на Асколи в началото на октомври месец 2019-та година, като 16-годишният играч направи дебюта си през ноевмри месец за формацията до 17 години на клуба. Младият българин записа 2 гола и 1 асистенция в 3-те си срещи в тази възрастова група, като Статев се отчете и с 3 влизания като резерва за Примаверата на Асколи. Острието седна пред нас, за да разкаже за началния си престой на Апенините, разликите между българския и италианския футбол, футболните си идоли, както и сподели в кой клуб мечтае да се подвизава след време. 

Здравей, Стефане! С идването на Новата година искам да те попитам какво си пожелаваш в личен и професионален план през следващите 12 месеца?

Пожелавам си 2020-та година да е една от най-успешната ми година като млад футболист. Искам да развия качествата си максимално и да представлявам България на голям форум един ден.

Вече от няколко месеца си част от италианския Асколи. Как оценяваш периода си до момента в клуба?

Това със сигурност беше един от най-важните периоди в живота ми до момента. Научих много неща и се надявам за бъдеще да продължа да се развивам все в позитивен план.

С какво те спечели Асколи и колко важна е за теб възможността да се пред подписване на първия си професионален договор с италиански клуб?

На първо място за мен възможността да играя в Италия е най-важната. Подписването на договори и приказките за пари за момента са на заден план. Целта ми е да играя редовно, да се представям добре на мачовете и да има резултати, за да може хората в България да разберат, че има достатъчно родни таланти, които да играят на високо ниво.

Какво ти направи най-силно впечатление в началото на престоя ти в Италия?

Най-голямо впечатление ми направи фактът, че директорите и треньорите в клуба са близки с футолистите. Постоянно са готови да ни изслушат и да ни помогнат с каквото могат, за да може играчите да се представят на най-високо ниво във всеки мач.

Стефан Статев

Какво беше чувството да излезеш в чужбина на толкова млада възраст, далеч от роднини и приятели?

Ще съм откровен като кажа, че първите месец бяха трудни. Бях в нова държава, със съвсем различна култура и език. Италианският език е по-труден и в първия месец и половина не беше лесно. След като започнах да играя обаче започнах да свиквам с езика, с тренировките. Започнах да се представям по-добре в тренировките и да показвам същото и в мачовете.

Можеш ли да направиш кратко сравнение между футбола в Италия и България, през твоята перспектива? Имам предвид като условия, манталитет, темпо на играта, конкуренция, изисквания и т.н?

Темпото на игра в Италия е много високо, играе се наистина много бързо. Манталитетът е различен с това, че тук всички се опитват да си помогнат, вместо да те приземят.

В по-дългосрочен план, кое първенство най-много те привлича и екипа на кой отбор мечтаеш да носиш един ден?

Голямата ми мечта е един ден да заиграя в Испания и по-конкретно в отбора на Атлетико Мадрид. Още от малък изключително много харесвам този клуб. Диего Симеоне е начело на тима от много време и мисля, че е перфектният специалист, за да развива отбора и занапред. Атлетико винаги се е доказвал в Шампионската лига и Лига Европа и винаги е сред най-добрите в света.

Къде стои за теб, в листата с приоритетите, да играеш за националния отбор на България?

По принцип националният отбор е трамплин в кариерата на всеки играч. Това е възможност да бъдеш забелязан от клубни ръководители в Европа, за да отидеш в по-голям клуб. В моемнта обаче достигането до националния отбор не е от първостепенна важност, тъй като съм се съсредоточил върху изявите си в Италия.

Кои бяха твоите детски идоли по пътя към професионалния футбол?

Винаги съм харесвал и съм се възхищавал на Кристиано Роналдо. Той работи постоянно, за да се подобрява и да се държи във възможно най-добра форма. Всички тези неща му позволяват все още да е сред най-добрите в света даже и на тази възраст.

И за финал – кои са трите думи, които най-добре те описват като личност?

Смятам, че съм забавно момче, което винаги е готово да помогне на приятелите си и да се бори до край за своите цели и мечти.