Дуисбург на Благой Георгиев спечели мача, нарочен за „българско дерби” срещу Енерги. „Зебрите” се наложиха с 2:1 като гости в Котбус в среща от десетия кръг на Бундеслигата. Българите в двубоя обаче носеха „червено-бял” екип, а Благо не взе участие, тъй като е наказан.

Станислав Ангелов и Димитър Рангелов започнаха като титуляри, Пелето напусна терена девет минути преди последния съдийски сигнал, а бившият нападател на Славия остана в игра до самия край на мача, като се отличи като един от най-дейните футболисти на Енерги. Бившият играч на Славия асистира за гола на домакините и на няколко пъти застраши противниковата врата. Ангелов пък получи жълт картон.

Енерги записа поредна загуба в актива си и продължава да няма нито една победа от началото на сезона.

Двубоят на „Щадион ам Фройндшафт” премина под превъзходството на гостите и те заслужено поведоха в резултата още в 7-та минута. Тогава Шлике вкара топката в мрежата на Томислав Пиплица, като стреля от пряк свободен удар. Само пет минути след това Рангелов пропусна добър шанс да изравни – Кукиелка подаде хубав пас на българина, но вратарят на Дуисбург Щарке се оказа по-съобразителен и бърз и изчисти кълбото, оставяйки нападателя повален на тревата. Минута преди почивката Пелето пък си изкара жълт картон.

Втората част започна с териториално предимство на „червено-белите”, което те успяха да запазят почти през цялото време до края. В 57-та минута Ангелов поде много добра атака по десния фланг, центрира перфектно, но нито един от съотборниците му не бе мястото си и не успя да засече кълбото.

Десет минути по-късно Рангелов стреля, но стражът на „зебрите” с мъка изби, топката попадна в краката на Рост, който бе точен от 11 метра за 1:1. Радостта на Енерги продължи едва 7 минути, защото в 74-а Гърлич върна преднината на своите, разписвайки се директно от пряк свободен удар.

Домакините определено се събудиха през второто полувреме, но вече беше късно и те отново не успяха да спечелят три точки. Енерги заема последното място в класирането с 4 точки, а Дуисбург е на 16-а позиция с 9.

Останалите мачове от кръга ще се изиграят утре и в неделя.