Българският нападател Димитър Рангелов се завърна в отбора на Борусия Дормунд, след като излекува контузия. Голмайсторът счупи костица на стъпалото преди три месеца и това му пречеше да се изявява в Бундеслигата и националния тим.

Митко Рангелов трябва да попадне в групата на „жълто-черните” за двубоя срещу Борусия Мьонхенгладбах. Българинът се съгласи да даде обширно интервю за gong.bg и предаването Голлиния.

-Митко, вече си възстановен от травмата, която получи преди време. Какво е твоето моментно състояние и ще попаднеш ли в групата този уикенд?

-Надявам се да попадна в групата. Днес ще стане ясно, дали това нещо ще се превърне във факт. Чувствам се доста, доста по-добре. Във форма съм, макар и не на сто процента. Мисля, че ако ми се даде шанс за 10-15 минути ще мога да помогна на отбора си.

-Доста време мина откакто се контузи, колко месеца не игра в официален мач?

-Станаха три месеца. За съжаление, доста дълго време прекарах с тази травма. Трябваше да мине това време, защото това не беше обикновено счупване, а бе травма следствие на преумора. В тези случаи се получава омекване на костта. Така, че трябваше време, за да заздрави, както трябва. Все още имам пластина в крака, която ще стой там поне още шест месеца. Ако не се налага, ще я оставим и след това. Радващото е, че на този етап няма никакви проблеми.

-Предполагам, че в този период не ти е било никак леко…

-Да, на никой спортист не му е лесно, когато се контузи. Най-трудно е да се завърнеш във форма, защото излизаш от нужния спортен режим. Радвам се, че преминах този период и сега съм много по-добре.

-Борусия е в челните позиции. Имате шанс да стигнете до европейските клубни турнири. Съгласен ли си, че отборът играе хубаво?

-Не играем красиво, но е важното, че печелим точки. В последните срещи не се представяме добре. Мисля, че утре срещу Борусия Мьонхенгладбах ще започнем серия от последователни успехи. Надявам се да влезнем в европейските клубни турнири.

-Каза, че травмата е станала заради преумора. От желанието да се докажеш ли стана така? Имаше ли голямо напрежение в началото?

-Не, аз бях контузил другия си глезен още в Котбус и играх така. Това ми пречеше и тялото само реагираше, за да пазя единия крак, така натоварвах повече другия. Това е причината.

-Осъзна ли в какъв клуб си попаднал? Вероятно си гледал доста от срещите на трибуните, където атмосферата е страхотна.

-Това го знаех много преди да дойда. С Енерги съм играл два пъти срещу Борусия в Дортмунд. Още като много малък бях на лагер с националния отбор. Доста често нашите юношески национални гарнитури се подготвят в Кайзерал, което много близко до Дортмунд. Тогава гледах домакинства на Борусия и останах много впечатлен. Знаех, къде идвам още преди да подпиша. Радващото е, че след тази контузия психически съм променен. Научих се на много неща и съм по-уравновесен. По-търпелив съм и се надявам да си постигна целите.

-Чуваш ли се със Станимир Стоилов и гледа ли мача Полша-България?

-За съжаление не успях да гледам мача. Не ми работеше българската телевизия и гледах Германия срещу Аржентина, между другото това беше доста скучен мач.

-Стоилов твърди, че очаква да се възстановиш. Надяваш ли се да си сред неговите избраници?

-За мен винаги ще е удоволствие да играя за националния отбор. Това е нещото, което винаги ме е радвало. Винаги съм чакал да облека българската фланелка, да чуя българския химн. Да се почувствам българин и българите да ми обърнат внимание. Не съм от футболистите, които се котират много, много по медиите. Само националният отбор може да ми донесе малко повече популярност. Ако се представям добре, ще има повиквателни, ако ли не, няма да има.

-Защо според теб не си популярен в медиите?

-Нямам представа, може би аз не съм такъв човек. Не обичам много да се говори около мен. Не обичам личният ми живот да стане обществен. Може би това е причината да няма много внимание за мен от медиите. Така сигурно е и по-добре.

-Съжаляваш ли за това? Все пак футболът е тясно свързан и с медиите.

-Не, аз така съм си го избрал. Предпочитам моите успехи да бъдат на терена. Искам това, което правя на терена да бъде оценено правилно, а не дали изглеждам добре и какво правя извън футбола.