ПСВ Айндховен записа първата си победа през настоящия сезон в холандското първенство, като се наложи над Аякс с 4:3 във фантастично дерби. Българският национал Станислав Манолев бе титуляр във втори пореден мач и остана на терена 90 минута, като отново се отчете и с асистенция за едно от попаденията.

Успехът върна ПСВ в релсите, след двете равенства в първите кръгове от шампионата. Победата обаче бе извоювана много трудно, след невероятен развой на събитията. 33 хиляди на „Филипс Стейдиъм” приветстваха бурно боя над един от големите противници Аякс, а след срещата футболистите на Фред Рутен се скриха радостта и облекчението си.

Мачът започна зле за ПСВ и още във втората минута Луис Суарес се възползва от грешка на Андреас Исаксон и откри резултата в полза на гостите. След като им отне десетина минути да се окопитят от ранния шок, „филипсите” натиснаха сериозно и след обсада на половината на Аякс, стигнаха до изравняването. В 23-та минута Манолев имаше шанс да се разпише, но ударът му с глава мина покрай вратата. Все пак в 36-та минута най-добрият за Айндховен в срещата – Балаш Джуджак – с топовен шут от 30 метра не остави никакъв шанс на Мартен Стекеленбург. Радостта на домакините обаче трая кратко, тъй като Луис Суарес реализира втория си гол в мача и позволи на Аякс да се оттегли с преднина на почивката.

Отман Бакал доказа качествата си през второто полувреме, и отново изравни резултата до 2:2 в 50-та минута, но попадението му бе изработено почти изцяло от Джуджак. Унгарецът проби отляво и центрира успоредно на гол линията, на шест-седем метра от нея, и за Бакал остана по-лесното. Само четири минути по-късно Джуджак реализира нов феноменален гол, след нещо средно между удар и центриране почти от тъч линията. Така ПСВ поведе за първи път в срещата, но не успя да се наслади дълго на преднината си. Изравнителното попадение за Аякс обаче бе оспорвано, тъй като преди Урби Емануелсон да стреля точно от границата на пеналта, срещу Ибрахим Афелай бе извършено нарушение, което реферът не отсъди, и последва резултатна контраатака.

Последният половин час от двубоя бе много интересен, като и двата състава се хвърлиха в търсенето на победата, без да се замислят много върху отбранителните действия.

Станислав Манолев, също както в предишния мач, направи асистенция, при това за победното попадение на Айндховен. Българският национал напредна по дясното крило, получи пас близо до аут линията, овладя и с премерено центриране прати топката право в Бакал, който от няколко метра стреля точно в мрежата на Аякс за 4:3. До последната минута и двата отбора на терена не спряха да се атакуват и така доставиха много положителни емоции за феновете си. С представянето си през второто полувреме обаче ПСВ показа, че е тимът, който по-силно желае успеха, и заслужено стигна до него.

Във вторник Айндховен заминава за Израел, където играе за Лига Европа. Манолев е наказан за първата среща с Бней Йехуда и ще си остане у дома.