Бившият наставник на Беласица Горан Шукрия смята да предложи Христо Стоичков за селекционер на националния отбор на Косово. 61-годишният Шукрия смята Камата за един от големите специалисти на треньорския пост в страната ни. В интервю за "168 часа" Горан Шукрия сподели още, че е бил впечатлен и от стореното в Левски от Станимир Стоилов.

"Христо Стоичков е от големите специалисти, които могат да поемат бъдещия национален отбор на новата държава Косово", заяви специалистът от град Призрен Горан Шукрия. 61-годишният бивш наставник на Беласица Петрич минава за един от най-опитните треньори в родината си Косово и мнението му ще тежи особено силно при избора на бъдещ селекционер.

„В родината ни много уважаваме българите и вашия футбол. Нищо чудно, ако ваш сънародник бъде поканен да работи тук. Докато бях в България, впечатление ми направи още треньорът на Левски Станимир Стоилов”.

Евентуалната покана за Стоичков няма да е неочаквана, защото преди време Ицо се беше самопредложил за треньор на Албания. Сега ще трябва да се задоволи с Косово.

Самият Стоичков не е бил открит за коментар дали би поел националния отбор на Косово. Основен конкурент за поста му се очертава да е Чиро Блажевич, който е легенда за югославския футбол. Той вече е водил клубния тим Прищина, както и националните отбори на Швейцария, Хърватия и Иран.

Станимир Стоилов пък нееднократно е заявявал, че би работил само в Левски и не му се занимава с национални отбори.

Вероятно решаващ глас при избора за треньор на Косово ще има и Слободан Петрович, който влезе във временното правителството на страната, водено от Хашим Тачи. Петрович, който става министър на бежанците и малцинствата, е бивш футболист и секретар на футболния съюз на Косово. До миналата година Петрович бе треньор на ФК Мокра гора от Зубин Поток.

От ФИФА отричат в най-близко време Косово да има национален отбор, който да играе официални мачове. Същото важи и за получаването на олимпийски статут.