Българският нападател Петър Станев е първият бял европейски футболист, който в момента се състезава в първенството на Нигерия. Той вече записа два мача за своя Хартландс, чийто треньор е друг българин Митко Добрев, с помощник Иван Илиев.

Станев получи картотека преди няколко седмици и изигра два мача за новия си отбор, независимо, че отиде в Нигерия преди около 3 месеца. Известният с прякора си Царицата нападател е играл в българските Марица, Локо Пд, ЦСКА, Черноморец, Вихър Горубляне и Академик Сф.

След дълга борба с комуникациите между Нигерия и България все пак Станев се съгласи да даде обширно интервю за Гонг с подробности около футбола и живота в Нигерия.

„Вярно е, че съм първият и единствен бял в първенството на Нигерия. Освен това съм и първият европеец в този шампионат. Тук се чувствам като звезда. По улиците непрекъснато ме спират и раздавам автографи. Тук ме доведе Иван Илиев, с когото работих във Вихър Горубляне и Академик Сф. Дойдох в отбор, който миналата година завърши втори, а сега сме водачи в първенството. Очаквам да вкарам и първия си гол. Отначало си помислих, че животът в Африка ще е по-труден. Ако кажа, че всичко е наред ще излъжа, мислих си, че ще е по-лошо. Няма никакъв расизъм спрямо белите. Отнасят се с голямо уважение към нас. Всичко ни е осигурено”, каза Станев.

Той допълни, че живее в хотел, а градът Лори се намира на 350 км. от Лагос. „Ние сме бели и се ползваме с уважение и респект. Следят ни всяка крачка. Те за това се поканили бели, за да ги научат на нещо ново. Футболът тук е религия. На всяка тренировка има 1500 човека, а на мачовете стадионите са пълни около 20 хил. Има престъпност, но това е нормално тук. Имаме постоянно охрана за отбора. Когато пътуваме за гостуване пред автобуса има джип, който ни охранява. За радост не съм ставал жертва на престъпление. Истината обаче, е че не съм излизал вечер от хотела. То и няма нужда. Има момчета за всичко, само да ти трябва. Не искат пари, това, че ще ти свърши услуга за него е удоволствие. Идва, кланя се, казва ти: „Ти си бял” и това е. Все пак ни казват, че не е желателно да пътуваме и излизаме вечер, защото тогава по улиците е армията и има голяма престъпност. Комуникираме на английски”, разкрива още българския футболист.

Голаджията разказа още, че заплатата на нигерийците е около 200-300 долара. „Всичко има, само пари да имаш. Навсякъде могат да се спечелят пари щом си чужденец. И в България, като си чужденец получаваш повече пари от българите”, сподели Станев.

Футболът в Нигерия се финансира от правителството и клубовете не са частни. „В Нигерия футболът се спонсорира от правителството, което е най-добре. Има собственик на клуба, но той получава пари от държавата. Всеки има персонален договор и си взима различни пари. Нигерия е разделена на 37 щата, всеки щат си има Губернатор, а почти всеки щат - отбор. Губернаторът е шефът на отбора и той се оправя с бюджета. Някои щати имат петрол, злато, диаманти и е нормално отборите да са по-богати. Мислех, че терените са по-лоши, но истината е, че са добри. Има 4-5 отбора, които са направили изкуствени терени, защото поливането на терените е проблем. Всички стадиони са добре. Тук всичко се спонсорира от правителството и няма проблеми да направят стадионите. Ние пътуваме само с автобуси, като това става единствено през деня. Разстоянията са дълги 12-13 часа, а най-дългото е 24 часа. Няма я практиката да се пътува със самолети”, допълни още Станев.

Относно легендите, че чернокожите футболисти крият годините си и заминава за Европа с документи, показващи, че са по-млади Станев заяви: „Коментирали сме за това, че си крият годините, но ми казаха, че от 1-2 години не може да се случва. Преди се е случвало, имат по 2-3 паспорта. Питат ме за Удоджи, Джайеоба, Ричард, къде са, къде играят. Играли са тук и се познават. Всички искат да излязат в Европа. Нигерийците са технични и атлетични, но им липсва тактическата дисциплина. Може би проблемът е, че нямат школи. От малки са по улиците, но няма от къде да се учат”, каза Станев.

Българинът допълни още, че с нетърпение чака започването на Шампионската лига в Африка, която стартира в средата на януари. „Тя продължава до октомври. Аз има права да играя там. Египетските отбори са по-добри, защото са по-близо да Европа. Съдиите по принцип не е хубаво да се коментират, но реферите са слаби. В нашия отбор няма нито едно момче, което е от града, в който сме. Имаме трима ганайци и един нападател от Замбия. Иначе има няколко бели треньора в първенството – датчанин, швед и още двама-трима”, каза още Станев.