Раздялата между АЕЛ и Ивайло Петев е продиктувана от проблеми с лицензирането на кипърския тим и разногласия между двете страни, свързани с изплащане на задълженията към българския треньор, разбра Гонг.

Проблемът между двете страни е назрял преди седмица, когато УЕФА прави поредната проверка в делата на клуба, който е под мониторинг, подобен на този на ЦСКА.

Поради поредната проверка на УЕФА ръководството на АЕЛ предлага на Ивайло Петев да подпише споразумение за разсрочване на задълженията, подписано със задна дата, за да може всичко да е чисто пред европейската футболна централа. Българският треньор отказва подобно споразумение и държи да получи дължимите му пари в срок. Тази реакция на треньора явно е изнервила ръководството на АЕЛ и в края на миналата седмица двукратният шампион на България получава писмо, че трябва да поеме юношите до 15 години на кипърския тим.

Според специалиста по спортно право Георги Градев тази реакция на АЕЛ е незаконосъобразна. Това води до ответна реакция на българската страна с искане дължимите заплати да бъдат изплатени в срок до днес - 17 ноември. На база тази реакция в петък ръководството на АЕЛ оттегля „нареждането“ си Петев да поеме юношите, тъй като явно осъзнават, че това ще им доведе нови главоболия.

Днес официално в сайта на АЕЛ излезе информация, че кипърският тим едностранно прекратява договора с Ивайло Петев без да е посочена конкретна причина за това.

„От така изнесената информация разбираме, че уволнението на Ивайло Петев е без основателна причина. От тук нататък ще подадем два иска. Първият ще е до ФИФА, където ще отворим арбитражна процедура, която ще цели Ивайло Петев да получи дължимите пари плюс обезщетение за прекратения договор. Втората процедура ще е жалба до Лицензионната комисия на УЕФА, заради забавянето на плащанията към Петев. Със сигурност от там АЕЛ ще понесе санкции“, коментира за Гонг Георги Градев.