Българският национал Станислав Манолев отново бе на високо ниво за поредната трудна победа на ПСВ Айндховен, този път с 3:1 срещу НАК Бреда. Десният бек асистира не веднъж, а два пъти за попаденията на свои съотборници, и така вече има четири завършващи подавания в три мача от холандското първенство. Той обаче записа и втори жълт картон на сметката си в Ередивизие до момента.

Двубоят стартира ужасно за домакините от ПСВ, като още в деветата минута грешка в центъра на отбраната и недотам сносна намеса на вратаря Андреас Исаксон позволи на Едуин де Грааф да открие резултата в полза на НАК. Веднага след попадението Айндховен взе инициативата и владееше повече топката, но отново по-опасните атаки бяха пред Исаксон, докато нападенията на „филипсите” бяха малко хаотични и липсваше човекът, който да ги завършва точно. В 28-та минута Манолев се отличи, като спря голова атака за гостите с авторитетна намеса, но само две минути по-късно бе декориран в жълто, макар и малко пресилено, от рефера Люнге.

На почивката старши треньорът на ПСВ Фред Рутен предприе една ключова смяна и пусна в игра Дани Коверманс, на мястото на разпиления в действията си Отман Бакал. В 57-та минута в игра се появи и излекуваният от травма Орландо Енгелаар, заменил капитана Тими Симонс.

Двете промени оказаха сериозно влияние на играта на Айндховен и не след дълго дадоха резултат. Неуморният Манолев, който през целия мач сновеше по десния фланг, проби мощно и центрира без да се бави, а Коверманс нямаше проблем намерен добре в пеналта, да се разпише и да изравни за 1:1.

В 72-та минута от почти идентична атака, Данко Лазович центрира отдясно и отново намери Коверманс, който вкара и второ попадение в срещата. Така освен, че изведе ПСВ напред, Коверманс се превърна в тоталния кошмар за НАК Бреда, като вече има девет гола срещу тях в 10 срещи.

Фатална за Айндховен можеше да се окаже 79-та минута, когато тимът остана да доиграва мача с 10 души, след червения картон на Франсиско Родригес-Маза. Фред Рутен веднага предприе рокада в състава и извади нападателя Лазович, за да пусне в игра защитника Салсидо. В последните десетина минути логично НАК се опита да натисне своя съперник и да стигне поне до равенството, като Исаксон се реваншира за първия гол във вратата си, като спаси невероятно положение в заключителните моменти от двубоя.

При едно поредно центриране в наказателното поле на ПСВ, Манолев успя да отпрати топката далеч от вратата на своя отбор и намери добре останалия сам край централния кръг Ибрахим Афелай. Младият халф мощно напредна и пробяга над 40 метра, като се бореше със следващия го по петите защитник на НАК, и технично успя да прати топката в мрежата за крайното 3:1.

И двата състава влязоха в мача след срещи от Лига Европа през седмицата, но и там НАК загуби, а ПСВ спечели срещата си. През следващата седмица ПСВ приема Бней Йехуда в реванша от Лига Европа, а през уикенда гостува на Грьонинген.

Другият българин в Холандия, Ники Михайлов, остана на резервната скамейка на Твенте при победата над Валвийк с 2:1. АЗ Алкмаар пък победи Хееренвеен като гост с 2:0, докато Аякс не успя да се справи със Спарта Ротердам и взе само точка след 0:0.

След този четвърти кръг, лидер е Твенте с 10 точки, пред АЗ с 9 и ПСВ с осем точки.