Александър Тонев официално се превърна в играч на Астън Вила. Новината бе потвърдена от клубния сайт на тима от „Вила Парк“.

Само преди минути в интернет пространството се завъртя снимка, на която се вижда как родният национал, редом със Стилиян Петров, дава интервю за телевизията на английския тим.

Припомняме, че по-рано през деня крилото пристигна на „Вила парк“ и  премина успешни медицински прегледи, а след тях се договори за личните си условия.

В различните социални мрежи развълнувани фенове заливат с честитки родения в Елин Пелин талант.

„Наистина съм щастлив да стана част от Астън Вила и съм наистина щастлив да облека екипа на отбора“, заяви Тонев в първото си интервю като футболист на бирмингамци. „Астън Вила е голям клуб, а мениджърът и ръководството се доверяват на млади играч и отборния дух. Футболът не опира да индивидуалностите. Това е отборен спорт и всички успешни отбори са такива, защото играят добре заедно. Точно това се вижда при Вила.“

Клубният сайт на „виланите“ не пропуска да уточни, че Тонев прави своя дебют в националния отбор на България срещу Уелс през октомври 2011 година, когато на терена е и Стилиян Петров.

„Вече съм част от отбора и съм гладен за успехи. Искам да покажа на всички какво мога. Играл съм пред многобройна публика и преди, но атмосферата тук в Англия е уникална. Публиката е 12-ият играчна тима и очаквам с нетърпения да играя пред нашите фенове.“

„Вече искам да започна и да се запозная със съотборниците и мениджъра. Когато чух за Астън Вила, веднага си помислих, че мога да играя във Висшата лига за толкова голям клуб. Нищо друго не ми минаваше през главата“, добави Тонев.

Крилото започва кариерата си в юношеските гарнитури на ЦСКА, а от 2007 година подписва договор с първия отбор на клуба. Първите си два гола в А група той отбелязва във вратата на Вихрен при победата на "армейците" с 4:1 през април 2009 година. Сезон 2009/2010 талантът изкарва под наем в Сливен, където бързо се утвърждава сред титулярите, а след края на кампанията се връща на "Българска армия".

На 16 юни 2011 година Тонев е продаден на полския Лех Познан и парафира с тима за 4 години. Повече от 12 месеца чака за първия си гол в официлен мач - той пада във вратата на Хазар Ленкоран (Азербайджан) по време на мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. Дебютният му гол в Екстракласа идва след още месец, а жертвата е Полония Варшава.

Своя първи мач за националния отбор Тонев изиграва при загубата от Уелс с 0:1 през 2011 година. До момента той има 15 двубоя и 5 гола за "трикольорите".