Българската общност в Барселона се подготвя да номинира родната футболна легенда Христо Стоичков за почетен консул на България в Барселона. Това е станало ясно по време на честванията на 6 май - празник на Св. Георги Победоносец и на Каталуния.

Ако рокадата стане факт, Стоичков ще поеме почетния пост от Адела Клементе де Педрет, която има качеството на почетен консул на страната ни в Барселона вече 10 години.

Стоичков вече е дал съгласието си пред българската диаспора в Барселона да поеме отговорностите на почетен консул, ако бъде задействана процедурата по смяна. Модерният ляв разчита и на сериозно рамо и от черноморските общини в България.

В края на септември 2008 г. Стоичков, в качеството си на президент на Българо-Каталунската асоциация "Св. Георги", подписа договор за партньорство, бизнес-сътрудничество и културен обмен с председателя на Асоциацията на Българските черноморски общини (АБЧО) - кмета на Аксаково Атанас Стоилов. Преди дни по време на празника на Каталуния и Св. Георги Победоносец легендата на родния футбол и Стоилов са коментирали рокадата.

"Няма причина да не подкрепим Христо Стоичков за почетен консул на България в Барселона. Неговото име в Каталуния е запазена марка за качество и добра атестация за всичко българско. Ние имаме партньорски взаимоотношения. Голяма част от българските черноморски общини имат побратимени градове в Каталуния и интересът ни е в тази най-богата област на Испания да поддържаме приятелски, активни и работещи контакти", коментира председателят на АБЧО Атанас Стоилов.

Последната дума за рокадата в почетното ни консулство в Барселона обаче по закон е на Министерски съвет.