Старши треньорът на Металург Донецк Николай Костов заяви, че не би искал да среща български отбор в Лига Европа. Наставникът на украинския тим, в който се състезава и Велизар Димитров, сподели още, че няма пред кой да се доказва в родината си, затова се е съсредоточил единствено върху работата си в клуба. Николай Костов даде обширно интервю за “Спорт-Експрес”, в което изрази надеждата си, че доброто представяне на тима му ще продължи.

- Знаете ли, че вие сте първият треньор на Металург Донецк, чийто договор е бил продължен?

- Знам, четох за това в един вестник. Разбира се, радостен съм от това. Ако аз съм първият треньор, на който ръководството на Металург е продължил договора, това означава, че те ми се доверяват и приемат моите методи на работа.

- Ако някой ви беше казал преди началото на първенството, че отборът ще завърши на четвърто място в шампионата, как щяхте да реагирате?

- Положително. Но нямаше да се отнеса сериозно към това. Преди година ние създавахме съвсем нов отбор. Всичко, което се случваше тогава, можеше да бъде описано като “неизвестност”. Трудно беше да се предскаже колко бързо новите футболисти ще се впишат в украинското първенство, колко бързо отборът ще започне да показва мачове на такова ниво, че да претендира за нещо сериозно. Пълна неизвестност.

- Как се отрази на играта привличането на новите футболисти през зимата?

- Не искам да говоря поотделно за играчите, да ги анализирам и да давам оценки.

- През есента Металург беше един от най-стабилните отбори в шампионата, а през пролетта във всеки мач вие правихте по 5-6 промени. Защо се получи това?

- На това имам само един отговор – травми и наказания. Постоянно имах цяла група извън игра, голяма група от играчи, затова трябваше да прекроявам състава. Това е много сложен процес. Със смяната на футболистите се сменя и игровия почерк на отбора. Например, в началото на шампионата бяхме уверени в централната зона на отбраната. Но когато Вячеслав Чечер и Александър Воловик получиха контузии, изпитахме определени проблеми. Същото се получи и в предни линии, когато за определен период от време заради травми не играха Константинос Макридис и Велизар Димитров.

- Сега отново има голяма група от нови играчи. Не се ли притеснявате, че с такава мащабна селекция ще възникне дисбаланс?

- Обърнете внимание, че ние вземаме млади отбори, пред които има голямо бъдеще. Отборът трябва да расте и в него да се влее нова кръв.

- Знаем, че това ви е болна тема – на домашните мачове на Металург не се събират много фенове...

- Това наистина е много важно за нас. Колкото повече привърженици има на трибуните, толкова повече вдъхновение и желание ще имат футболистите да играят по-добре.

- Как да привлечем хората на стадиона? Днес по телевизията могат да се гледат мачовете от Европа, на националните тимове. Трудно е феновете да бъдат впечатлени.

- Трудно е, но ние се стараем. Когато оглавих Металург, на мачовете на нашия отбор идваха около 200 души. През изминалия сезон ние успявахме да привлечем 2,5-3 хиляди фенове. На някои от мачовете нашият стадион почти се пълнеше. Разбирам, че отборът, който е номер едно в Донецк е Шахтьор, това е заложено в историята. Металург е млад клуб и ние сме длъжни да се постараем да привлечем феновете.

- Искахте ли да срещнете български отбор в Лига Европа? 

- Не, такава перспектива не ми допада. Не искам на никого нищо да доказвам в България. Съвсем малко съм работил в родината си. Бях асистент на старши треньор, който водеше третодивизионен отбор, а в продължение на три години тренирах деца.

- В такъв случай е трудно да повярваме, че нямате желание да се проявите – да победите някой български отбор с голям резултат, за да заговорят за треньора Костов в България.

- Не, нямам такива амбиции. Да се прославя из цяла България? Защо? Аз съм скромен човек. Сега тренирам Металург Донецк и тук трябва да доказвам, че съм добър отбор.

- През миналата есен Шахтьор, Динамо и Металист вдигнаха много високо летвата в Европа. Няма да ви влязат в положението, ако Металург не успее да преодолее съперника си във втория квалификационен кръг на Лига Европа.

- Това е много опасна ситуация. Когато водих Анортозис, срещнахме отбор от Люксембург в Купата на УЕФА, водихме у дома с резултат 3:0, а накрая допуснахме дузпа. В Кипър, резултатът от мача бе приет като фиаско, феновете и журналистите мислиха, че на отбор от Люксембург трябва да вкараме поне 7-8 гола. Но сега положението не е такова. Във втория квалифицкационен кръг ще играем с победителя от двойката МТЗ-Рипо (Беларус) – Сутиеска (Черна гора). Във всеки от тези отбори има ръководители, треньори, добри футболисти, и всички имат амбиции. Затова трябва да се отнесем много сериозно. Иначе, няма да можем да победим.