Напоследък много българи се ориентират към Канада. Все повече наши сънародници пред почитат втората по големина като територия държава в света. Това се пренесе и във футбола.

Трите най-силни отбори в Канада участват в първенството на САЩ - MLS. Това са Монреал Импакт, ФК Торонто и Ванкувър Уайткапс. Другите отбори играят в местното първенство. 

И тук откриваме най-българския отбор - ФК Скарбъро. Така се казва и едноименния квартал на Торонто, Онтарио. А той никак не е малък - 1,5 милиона.

Скарбъро Канада

източник: личен архив

Във ФК Скарбъро играят четирима футболисти на Септември Симитли. Пръв за Канада преди няколко години замина Кирил Димитров. Той е и главен мениджър на клуба. 
Благодарение на него от тази година в този отбор заиграха и Здравко Карадачки, Тихомир Костурков и Методи  Илиев. Като прибавим и 35 годишния пловдивчанин Добрин Орловски, който има два сезона във Вихрен и един в Беласица Петрич е очевидно защо този отбор е най-българския в Канада.  

И с много сериозно присъствие на момчета от пиринския край. А Орловси е и капитан на отбора.

В редовния сезон Скарбъро завърши трети, но в плейофите отпадна още в първия кръг. Първенец на Канада стана Сербиан Уайт Ийгълс.

Здравко Карадачки и Методи Илиев вече се завърнаха в България. Илиев дори игра за Септември Симитли при гостуването на Пирин Разлог в неделя, докато Карадачки признава ,че ще остане в България защото към него има интерес от роден елитен отбор.