Българският нападател Валери Божинов получи повиквателна за националния отбор след две кошмарни години. Таранът се завърна на терена след продължително отсъствие заради две жестоки контузии. Божинов винаги е бил от онези футболисти, които не крият, че горят за изяви с националната фланелка. Нападателят на Манчестър Сити бе любезен да даде интервю за предаването „Гол линия”, часове след като стана ясно, че е попаднал в списъка на селекционера Станимир Стоилов.

Валери, не се съмнявам, че си доволен от повиквателната, така ли е все пак?

-Няма как да не ме радва. Благодаря на г-н Стоилов, че разчита на мен. Радвам се, че съм един от повиканите национали, играещи в чужбина. До мачовете на националния отбор има доста време. Сега мисля само за Манчестър Сити. Като си свърша работата тук, ще се настроя изцяло на вълна национален отбор.

Какви са отзивите след десетте минути срещу Челси в Лондон?

-За мен е важна всяка минута и всеки мач, който играя за Сити. Да, не играя достатъчно минути, но това е програмата на Марк Хюз, докторите и щаба в клуба. Всичко ще си дойде с времето, аз нямам бърза работа. Много време отсъствах, един футболист се връща във форма с мачове. Тренировките са нещо различно. На мач обстановката е друга, има много повече стрес и напрежение. Физическото и психическото натоварване е друго. Дано Марк Хюз ми гласува повече доверие. Най-важното е всичко да върви по план.

Кога очакваш да си в оптимална форма след тези контузии?

-Само Господ знае кога ще съм във форма. Във форма се влиза с мачове. Играейки в почти всеки мач по 50-60 минути, ще добия опит. Трябват ми повече минути на терена. Най-важното е, че съм добре. Нямам проблеми. Аз съм такъв, че винаги, когато играя и тренирам, давам всичко от себе си. Трябва да се доказвам пред треньора, а и пред себе си. Ще постигна нещата, които съм си поставил за цел. Трябва време. Не може да си поставиш някаква цел и днес да я изпълниш. Трябва търпение.

Бъдещето е пред мен и да ти кажа честно, нямам бърза работа. Надявам се, че това, което животът ми взе, ще ми го върне двойно. Сигурен съм, че когато човек се старае, иска и желае нещата ще се получат. Аз съм от хората, които искат да постигнат много в кариерата си. Пътят е дълъг, но се надявам да го премина по правилния начин.

Марк Хюз казали ти нещо след мача?

-Да, каза ми, че е доволен от десетте ми минути на терена. Каза, че съм дал скорост на отбора, че съм се включил добре. Нека бъдем реалисти, десет минути са малко за оценка и силно представяне. Има футболисти, които за десет минути правят чудеса, но това е въпрос преди всичко на късмет. Марк Хюз е доволен, но аз искам повече. Това ще стане, но трябва време.

От много време не си играл за България. Кога за последно слуша химна като национален състезател?

-Ако не се лъжа срещу Албания. Беше много отдавна. Преди две години. Всеки футболист иска да е национал на родината си. Усещането е хубаво. Искам да помогна на България. Ще дам всичко от себе си, ще се старая много. Най-важен е колективът. Футболистите и треньорът, трябва да се справим заедно. Малко са футболистите, които решават сами мачовете. Още по-малко, в страна като България. На нас ни трябва здрав колектив. Трябва да си вършим работата на терена, а после да говорим. Трябва да направим нещо, което от много време не сме правили.

Каза думата колектив. Добър ли е „българският” колектив в Манчестър? Често ли се виждате ти и Мартин Петров с Митко Бербатов?

-Ние сме българи, живеем в един град и си помагаме. Няма нищо лошо в това да се срещаме, нищо, че той играе за Юнайтед, а ние за Сити. Ние сме приятели и съотборници в националния на България.

Как е Мартин Петров?

Марто е добре. Възстановява се, вече го виждам как докосва топката. Тренира, дриблира, тича и работи във фитнеса. Чакаме го да се присъедини към отбора. Надявам се да е по-скоро, важно е както за него, така и за Манчестър Сити. В отбора си говорим, че той ще ни донесе страхотна скорост и добри центрирания. Мартин Петров ще вдигне нивото на отбора. Желая му да се върне по най-бързия начин. Винаги съм бил до него, както и той беше до мен в тежките моменти. Той е важен и за националния отбор. Знаеш ли, най-хубавото е, че Мартин Петров е едно много добро момче.