Наставникът на Керала Бластърс Рене Мюленстийн демонстрира огромното си доверие към Димитър Бербатов в новата му роля на полузащитник. Според бившия треньор в Манчестър Юнайтед българинът ще бъде много по-полезен на отбора си именно в средната линия, а не на върха на атаката.

Макар преди началото на сезона Бербо да не бе поставен сред фаворитите за голмайстор на първенството, всички очакваха, че Керала го привлича тъкмо заради качествата му пред противниковата врата. Затова когато 36-годишният благоевградчанин бе използван като централен халф при нулевото реми с Джамшедпур в миналия кръг мнозина бяха изненадани.

Бербо сред звезди, които трябвало да спрат по-рано с футбола

Мюленстийн обаче мотивира доста ясно тактическото си решение. „Когато си напред като нападател, ти зависиш твърде много от случващото се зад теб. Някои хора са чисти нападатели, те просто харесват тази специфична позиция. Давам ви пример – Рууд ван Нистелрой, с когото работех, можеше да играе само и единствено като нападател, дори и на 65 години. Той просто си е такъв”, коментира холандецът.

„Бербатов има различни отличителни черти и искам моите най-добри играчи да играят колкото се може повече с топката. Ако сравните докосванията на Бербатов във втория ни мач с тези от първия, ще видите голямата разликата.”

Най-известните, които играха в Индия преди Бербатов

„Димитър ни дава това спокойствие, хладнокръвието. Трябва да се вгледате как взима решения на терена. Това е един процес в развитие за индийските футболисти, които трябва да привикнат с играча, какъвто е Бербатов.”

„Нужно е да имат доверие в него. Те могат да му дават топката, дори когато той е покрит. Почти сигурно е, че той ще измисли нещо хубаво. Макар Бербо да е умерен в своя подход, трябва да се уверим, че можем да използваме отиграванията му, за да контролираме топката, а това води до атаки. Той трябва да бъде връзката между полузащитата  и момчетата от атаката”, допълни Мюленстийн.

Днес Керала излиза за своя мач от 3-ия кръг в индийската Суперлига. Отборът от Кочи посреща Мумбай Сити от 16,30 часа (Mtel Sport 1) българско време в търсене на първата си победа. Първите два кръга за сезон 2017/2018 донесоха две нулеви ремита срещу шампиона АТК и Джамшедпур. Засега активът от 2 точки отрежда предпоследното 9-о място на Керала.