Деветнадесетгодишният роден талант Мартин Минчев се присъедини към Спарта Прага от българския Черно море през лятото на миналата година. Въпреки това се появява само спорадично по терените, а дали ще разкрие огромния си потенциал на "Летна", пише в анализ на чешкия футболен сайт ruik.

Когато миналото лято Мартин Минчев дойде в Спарта от българския отбор Черно море, повечето фенове не го познаваха. По това време президентът на Спарта Прага Даниел Кржетински плати за него два милиона евро, което е над 50 милиона крони.

През есента на този сезон 19-годишният футболист изигра само 213 състезателни минути, в които не вкара гол и асистенция. Трябва обаче да се отбележи, че развитието му беше забавено, след като той се разболя от COVID-19.

"Всеки млад играч от друга държава има нужда от време, за да се аклиматизира. Мартин беше доста изостанал с тренировките след пристигането си. Разболя се и от коронавирус", коментира спортният директор на Спарта Томаш Росицки. Но бившият футболист на Борусия (Дортмунд) и Арсенал вярва, че младият българин ще използва шанса си в Спарта.

"Той знае какво треньорът очаква от него и няма проблем с физическата подготовка. Прави това, което треньорите искат от него. Чака си шанса и когато го получи, ще го използва", добавя Росицки.

Минчев направи своя дебют в мач срещу Баник (Острава), когато изигра 71 минути. Представянето му с нищо не надмина това на останалите, но определено и не разочарова.

"Мартин е по-скоро нападател, отколкото полузащитник. Мисля, че имаше трудности при бързото превключване от едната фаза в другата през първото полувреме. Но той също помогна на тима в отбрана, тъй като се раздаде  в защита", оцени представянето му треньорът Вацлав Котал след мача.

И скоро роденият във Варна бързак може да получи още един шанс, защото пред Спарта идва натоварен, сгъстен цикъл от мачове, който включва шест мача до края на февруари.

Изданието пише, че все още стои въпросът дали Минчев струва толкова, колкото е платил клубът за него. Но със сигурност не му липсва потенциал - в края на краищата той вече има първите си мачове в българския национален отбор. И ако успее, това може да го превърне в една от движещите сили на отбора, а също ще бъде и много популярен на трансферния пазар.