От водещото спортно издание в Италия “Гадзета дело спорт” изпаднаха във възторг от новината, че родният атакуващ халф на Интер Никола Илиев беше включен сред 60-те най-обещаващи таланти от набор 2004 година според класацията на “Гардиън”. “Бъдещият трекуартиста расте у дома: Илиев сред 60-те таланта на “Гардиън”” е заглавието на материала в италианския вестник, посветен на родния футболист.

 
От изданието пишат, че “нерадзурите” го считат за едно от “най-скъпоцените бижута, благодарение на гениалните проблясъци, показани през първата му година в Милано”, като се посочва статистиката му от неговото пристигане в клуба насам - 6 гола и 2 асистенции в 16 мача за отбора до 18 години, както и 2 попадения в 7 мача за Примаверата.

В материала се подчертава как наставникът на мъжкия състав Симоне Индзаги е наблюдавал отблизо младия халф през това лято, като е останал впечатлен от техническите качества и характера на русенеца.

Следва анализ на уменията на Илиев - добрата игра с двата крака и позиционирането му в средата на терена, с което “дирижира оркестъра”. Изданието допълва, че в момента юношеският ни национал трудно ще пробие в състава на Индзаги, но всички в клуба вече били забелязали неговия талант в изобилие, след като се пребориха за неговия подпис в конкуренцията на Манчестър Юнайтед и Аякс.