Българските треньори Станимир Стоилов и Димитър Димитров - Херо са сред фаворитите за нов селекционер на Казахстан.

Двамата родни специалисти направиха име в страната с отличните си изяви начело съответно на Астана и Иртиш Павлодар, заради което сайтът sports.kz ги постави в списък с петима чуждестранни специалисти, които са работили в Казахстан и са подходящи за поста.

Към момента Казахстан все още си има селекционер в лицето на Талгат Байсуфинов, но след разочароващия старт на световните квалификации и само 2 точки от 4 мача, веднага се заговори за уволнението му.

Sports.kz е на мнение, че е крайно време постът да бъде зает от чужденец, а вариантът със Стоилов е определян като "оптимален" поради факта, че хасковлията е доказал многократно качествата си. Все пак от изданието уточняват, че най-вероятно от Астана не биха пуснали своя треньор, а вариант с ръководенето на клуб и национален отбор също не е опция, заради което вариантът със Стоилов изглежда трудно осъществим.

"Кандидатурата" на Димитър Димитров пък е определяна като "може би най-добрият вариант". Причината е, че в Иртиш Херо е демонстрирал как може да се работи качествено в тежки условия и без особена класа във футболистите. Споменава се и фактът, че той има опит като селекционер на България.

Останалите варианти според изданието са Владимир Вайс, Юрий Красножан и Владимир Муханов.