Предстои вторият кръг на индийската футболна Суперлига, съответно по волята на жребия отборът на Димитър Бербатов ще домакинства за втори пореден път на своя стадион. На „Джавахарлал Нару“ ще опитат отново да гръмнат местното черешово топче.

Миналата седмица залпът не успя, топчето не гръмна, революционния поход към титлата от страна на Керала Бластърс не стартира. Вероятно напрежението от дебютния мач за сезона, съпроводено със зрелищното откриване на стадиона в град Кочи допринесоха за сравнително постната продукция и в крайна сметка 0:0. Е, разбира се основния фактор бе и това, че срещу Керала бе настоящият и общо двукратен шампион Атлетико де Колката. През тази призма това равенство не би трябвало да се разглежда чак толкова драматично.

Индийската сага на Бербатов започна с две нули

Сега обаче пред един от основните фаворити за титлата Керала предстои задачата: задължителна победа. Втора поредна издънка като за начало, при това все у дома ще бъде приета лошо. От друга страна съперникът този петък е повече от приемлив. Джамшедпур е отбор създаден едва преди пет месеца, през май тази година. Той спечели правото да бъде създаден и да се използва една от двете опции за нов отбор в лигата. Да, малко е сложно за обяснение, съвсем накратко: преди сезона федерацията обяви нещо като конкурс, за две свободни места в лигата. Кандидатстваха цели десет града, последваха пресявки и именно Джамшедпур от едноименния град с мощния си спонсор Тата спечели една от двете свободни позиции. Както и да е, това че отборът е чисто нов в известен смисъл е нож с две остриета. Отбор, който реално е изиграл само един официален мач в своята история. Миналата седмица в първия кръг предстоящия съперник на Бербо и компания завърши също така 0:0 като гост на Норт Ийст Юнайтед. Джамшедпур не блести с наличието на супер звезди, каквито имат част от останалите тимове в лигата. Има някакъв от Хаити, един бранител от Испания, но с достатъчен стаж из Индия и региона, камерунец със солиден стаж из Чемпиъншип в Англия, както и неизменните двама бразилци. Но нито един от тях с някаква блестяща кариера в солиден тим. За разлика от играчите, впечатляваща е визитката на наставника – Стив Копел има стотици мачове начело на редица тимове на острова, като най-дълъг е престоят му в Кристъл Палас – над 12 години. Копел дори води Манчестър Сити, но в ония години, когато манчестърци не бяха чак толкова голям отбор. Той е начело на гражданите през 1996 година, а миналата година започна индийското му приключение, именно с Керала Бластърс. Според статистиката Стив Копел има над 1000 мача на Острова, което е изключително внушително постижение. И едно второ място в Индия начело на Керала.

Мачът е от 16.30 и ще бъде предаван пряко в ефира на MTel Sport2, като коментарното студио започва половин час по-рано. Оценките от изявите на Димитър Бербатов в първия му мач с жълтата фланелка бяха по-скоро внимателни. Въпреки това се отбелязва видимата класа, която той е демонстрирал, макар и в малкото моменти когато имаше възможност за това. Както се и очакваше, българинът бе изтеглен малко по-назад от обичайното от своя наставник, вероятно тази тактика ще важи и за следващите мачове на Керала.

В петъчния следобед, какво по-добро тв-предложение за футболните фенове от втория мач на Бербатов в Индия. Начало – 16.30 по MTel Sport2.

Бербатов имал какво да научи от индийските футболисти

Бербатов бил с две класи над всички в Керала