Крикет звезда е главният акционер в новия клуб на Димитър Бербатов Керала Бластърс. Сачин Тендулкар, толкова популярен в Индия именно заради спорт номер 1 в страната крикета, обаче избра да се посвети на спорт номер 1, но в световен мащаб – футбола.

Основаният само преди три години в южния град Кочи клуб носи именно едно от прозвищата, с които е известен неговият шеф, а именно Мастър Бластър.

„Аз подкрепям Керала, тима от Кочи. Керала е най-футболният щат в Индия, затова се надявам всички в щата да бъдат зад отбора. Хората ме наричат Мастър Бластър, затова решихме да наречем отбора по подобен начин“, каза новият шеф на Бербо Сачин Тендулкар през 2014-а.

И добави: „Израснах с крикета, но малцина знаят, че още от малък играех и доста други спортове като хокея на трева, бадминтона, тениса на маса и футбола. В свободното ни време в индийския национален отбор имахме обичая да играем именно футбол. А аз бях толкова нахъсан с топката, че се налагаше да ме спират, за да не се контузя“, спомня си бившата крикет икона на Индия.

Сред по-малките акционери в Керала бластърс са две филмови звезди - Чиранджеви, Акинени Агаржуна, а също филмовият продуцент Алу Аравинд и индустриалецът Нимагада Прасад.

Треньор на отбора е холандецът Андре Мюленстийн, с когото Бербатов е работил както в Манчестър Юн, така и във Фулъм и се познава отлично.

Друг добър познат на Бербатов от престоя му в Манчестър Юн е Уес Браун. 37-годишният бранител е втората голяма звезда на Керала Бластърс.

Останалите чужденци в тима са англо-американският вратар Пол Рачубка, минал пред доста от по-малките английски тимове, но започнал кариерата си именно в Манчестър Юн, за който има обаче само един мач.

Друг чужденец е сръбският бранител Неманя Лакич-Пешич /25 г./, играл в Сърбия за Раднички Ниш, а в Австрия - за Капфенберг.

Ганайският халф Къридж Пекюсън, минал през словенския Копер, е доста по-млад от Бербатов и Браун – 22 г. Това е още един от чужденците.

33-годишният нападател Йейн Хюм пък е роден в Единбург, Шотландия, но на международно ниво играе за Канада. Той също е минал през доста английски тимове, като най-известният е Лестър. Бил е обаче и в някои от малките испански тимове. Останалите в отбора са индийци, чиито имена със сигурност нищо не ви говорят.

А кои ще бъдат съперниците на Бербатов в Индия?

Карта на Индия

източник: Wikipedia

Атлетико де Колката е актуалният шампион на страната субконтинент. Теди Шерингам е треньор там, а звездата е Роби Кийн. Отборът играе в Калкута на стадион за 12 750 зрители.

Бенгалуру от град Бангалор е друг от съперниците, а наставник е там испанецът Алберт Рока.

Ченайин от град Ченай е големият местен съперник от юга на Керала. Англичанинът Джон Грегъри е негов треньор.

Останалите тимове са:

Делхи Дайнамос /треньор испанецът Мигел Анхел Португал и звезда венецуелеца Габриел Сичеро, минал през българския Вихрен и брат на Алехандро Сичеро – екс-Литекс/

Гоа /треньор испанецът Серхио Лобера/

Джамшедпур / с треньор Стив Копъл/

Мумбай Сити /с треньор костариканецът Александър Гимараес/

НортИйст Юнайтед /с треньор португалецът Жоао де Деуш/

Пуне Сити /начело с испанеца Антонио Лопес Абас/

Системата на първенството на Индийската Суперлига е без изпадащи отбори.