Христо Стоичков предизвика истински фурор в Астана, където участва в звезден 6-странен турнир по случай Експо 2017.

Камата бе най-голямата звезда в надпреварата, в която личаха още много големи имена от близкото минало.

Всъщност Стоичков бе треньор на сборният отбор на света, но за кеф на казахстанските фенове, а и по техен призив, се появи и на терена.

Мачовете се играха на игрище 50 на 20 метра, направено на луксозния стадион „Астана Арена“, пише вестник "Труд".

Отборът на Стоичков стигна до финала, където обаче загуби с 4:7 от Русия, която бе представена от доста по-млади "ветерани" в лицето на Роман Широков, Виктор Булатов и Марат Измайлов, които до съвсем скоро играеха в Премиерлигата. Освен тях вратарят Александър Филимонов и капитанът Варлерий Карпин бяха на страхотно ниво в целия турнир и това направи "Сборная" фаворит за трофея.

Първоначално Стоичков поигра с маратонки, тъй като не бе подготвен за влизане в игра. На полувремето обаче неговият близък приятел и треньор на Астана Станимир Стоилов реагира и осигури бутонки на Камата.

И нещата се получиха - Камата вкара гол за победата със 7:4 над Казахстан, като през финалните 10 минути с чести смени от треньорската позиция не позволи по-младите и смежи играчи на домакините да наложат обрат.

В отбора на българина личаха имената на Жан-Пиер Папен, Ернан Креспо, Яри Литманен, Жереми Нджитап, Алдаи, Венсан Кандела и Александър Шовковски, а узбекът Муксин Мухамадиев играеше с осмицата на Стоичков.

По време на турнира Камата се срещна със свой екзекутор и с първия си идол във футбола. Първо Мъри му представи треньора на вратарите на Астана - Евгений Найбойченко. През 1998-а като страж на Копедаг (Узбекистан) той хвана дузпа на цената на последен модел "Мерцедес" на Стоичков. Тогава българинът игра два мача за Ал Насър и местен шейх обявил, че дава кола на първия голмайстор за тима при победа. И в 5-ата минута - дузпа. Камата взе топката и се забърза, както никога досега - стреля и Женя спаси. Тази история се припомни с много прегръдки в съблекалнята на Астана, където бяха и асистентите на Мъри - четвъртият в света Цанко Цветанов и Саид Ибраимов.
 
По-късно на терена кавалерът на "Златната топка" се прегърна с германеца Манфред Калц, неговия първи идол във футбола. На 65-години Калц довери, че тежи 3 кг повече от времето, когато играеше фамозно за Бунестима. Сега отново удиви как на тази възраст действа с респект и без колебание на терена. Това обаче не помогна на водения от треньора Бернд Шустер отбор на Германия. "Световните звезди" победиха драматично със 7:6, като Креспо вкара 3 за успеха. След мача аржентинският ас разказа на Камата и Мъри впечатленията си от Делио Роси, новия треньор на Левски.

Стоичков бе най-търсеният за автографи от местните фенове и направо ги хвърли в транс, появявайки се с жълта фланелка на шампиона Астана, подарена му от българсия щаб на тима.

В мача за 3-о място Португалия победи Казахстан с 14:7, а за 5-ото Италия удари Германия със 7:4. Именно "адзурите" най-много търсеха компанията на голмайстора на Мондиал' 94 - Дино Баджо, Ди Ливио, славния Пиетро Виерховод, който подобно на Калтц показа младежка фигура. Голмайстор на турнира стана португалецът Маниш с осем гола.