Българският футболист Димитър Бербатов сподели, че мисли за треньорството и вече работи по въпроса. Бербатов даде пресконференция в Кочи за индийски журналисти и говори по различни теми, включително травмата си, как се чувства в Керала и какви са предизвикателствата пред него.

„Истината е, че всеки футболист мисли, че може да е треньор. Но не много успяват. Малко стават наистина добри треньори. Ще излъжа, че не мисля за това. Вече стартирах. Ако започна с треньорството, това ще е ново начало за мен. Тогава ще трябва да се доказвам отначало. Засега искам да играя още, а после ще имам други опции. Както казах футболистите мислят за треньорството. Това е предизвикателство, което е в списъка ми. Имам добри приятели, които са треньори. Знам, че стресът е голям. Трябва да си много концентриран. Ще видим какво ми готви бъдещето, но не още”, коментира Димитър Бербатов.

„Чувствам се чудесно към момента. Всички са много любезни и приятни. Нямам проблеми с адаптацията. Единственият проблем е, че в момента съм контузен, но и това скоро ще е ОК. Другото нещо е, че сега идват празници и е трудно, когато си далеч от семейството, но ние сме професионалисти. Ще имаме няколко дни почивка, така че се надявам да видя семейството си. От моя гледна точка, колкото по-бързо се върна на терена, толкова по-добре. Но не искаме да рискуваме. Засега мислим за 31-и декември. Ако не се чувствам добре, няма да рискуваме, но се целим в 31-и”, сподели Бербатов.

Добри новини за Берба, ще играе навръх Нова година

„Когато започнеш да остаряваш, виждаш футбола от различна гледна точка. Винаги съм знаел, че ще дойде момент в кариерата ми, когато ще съм позициониран по-назад. Радвам се, че виждам млади хора, които се развиват и ще заемат място под светлините на прожекторите. Това, че дойдох тук е и начин да предам опита си. Когато обръщаш внимание да детайлите, виждаш разликата. Всеки, който иска съвет, ще го получи. Да, не говоря много, но когато има нещо за казване, ще го кажа. Важно е да имаш амбиция. Лесно е да играеш вкъщи, но когато излезеш в чужбина е различно. В Европа са най-добрите играчи. Не знам как ще е след 10 години, но сега най-добрите са в Европа. Бих казал на младите да опитат да играят в Европа”, каза още Митко Бербатов и продължи:

„Не е важно, че не вкарваме много голове. И 1:0 значи три точки. Играем срещу стойностни отбори. Накрая отборът, който прави по-малко грешки, побеждава.Времената в Манчестър Юнайтед бяха различни. Футболът се развива и дори за година нещата се променят. В Юнайтед имахме страхотен отбор със страхотни играчи. В момента Манчестър Сити играе отлично. Това е футболът, който аз разбирам. Във футбола очевидно се нуждаеш от топката, за да белеших голове. Имат чудесни играчи. Но в същото време следя Юнайтед. Трябва да признаеш, когато един отбор играе добър футбол. В момента Сити е такъв отбор.”

Какво прави Бербо докато е контузен?

„Да, опитвам се да създавам шансове за другите, но това не значи, че ако нямам шанс, няма да се опитам да отбележа. Когато си контузен и гледаш как съотборниците ти тренират, не е лесно. Затова бих искал единствено да съм здрав. Сега е различно за мен. Но имам възможност да се наслаждавам на това, което правя. Няма нужда да доказвам нищо вече. Когато си по-млад, понякога драматизираш прекалено повече. Феновете са чудесни, подкрепят отбор, а ние се опитваме да се представим по възможно най-добрия начин. Все още не мисля да се отказвам. Да, не съм същия играч като преди, но все още се наслаждавам на футбола и всичко около него”, коментира още футболистът на Керала Бластърс, а попитан дали има футболисти, с които съжалява, че не е играл, отговори:

„Бих искал да играя с Шави, Меси, Иниеста. Би било чудесно. Обичам, когато гледам футбол да виждам Иниеста с топката. Тогава знаеш, че това е футбол. Харесвам Иниеста дори повече от Меси и Роналдо понякога. Защото той твори, създава възможности за другите, а не обича да е под светлините на прожекторите. Такъв беше и Пол Скоулс. Не дава толкова интервюта, но има уважението на всички. Някои имат нужда са се покажат, да бъдат забелязани. Защо да искам да съм някой друг. Човек трябва да е себе си. Бих казал на младите да тренират здраво, дори да не са толкова талантливи като някой друг. Това е само един от съветите, които бих дал. Да не се опитват да копират някой, а да бъдат себе си.”