Българският голмайстор на втора полска лига Илиян Мицански вече е възстановен от контузията, която му попречи да се готви пълноценно през зимната пауза. Нападателят пътува със своя отбор Заглебие Любин на лагер в Турция, тренираше индивидуално там, но не взе участие в контролните срещи. Днес българският футболист даде дълго интервю за официалния сайт на Заглебие, в което обясни състоянието си, и си пожела най-вече здраве.

„Вече няколко седмици тренирам нормално с отбора. Надявам се до две седмици да съм готов за игра,” сподели Мицански.

„В началото имах болки само в десния адуктор, а след това се прехвърлиха и в левия. Първоначалната диагноза ми бе поставена в Полша, но се оказа погрешна. Затова трябваше да пътувам до Германия, където установиха какъв точно е проблемът и ми предписаха лечение,” обясни процеса нападателят. „Вече не усещам болка, може би само малко неудобство понякога след тренировка, но не ми пречи да се подготвям нормално.”

На въпрос дали се притеснява от спад във формата, заради продължителното отсъствие, Мицански бе категоричен: „Това не е филм или книга, да ги видиш, прочетеш, и да ги забравиш. Уменията не се забравят. Понякога разбира се, има лоши моменти, но аз не се влияя от тях. Смятам, че съм психически подготвен за сезона. Най-важно е здравето ми. Така съм възпитан, каквато и да е ситуацията, аз вярвам в себе си.”

Запитан дали има шанс да премине границата от 30 гола този сезон, нападателят заяви: „Не е от такова значение колко гола ще вкарам. Ключът за мен е да съм здрав, заради отбора. Ако играя добре, и попаденията ще дойдат.”

Илиан Мицански се надява, че още в първия пролетен кръг, на 14 март, ще бъде вече в състава, готов да се включи в игра. „Убеден съм, че срещу Гурник Лежшна ще мога да играя поне няколко минути. Чувствам се готов.” На 21 март е дербито между Заглебие и Видзев Лодз.

„Важното е да съм здрав и да играя във всички мачове, от началото до края,” завърши Илиян Мицански.