Манчестър Сити победи с 2:1 Манчестър Юнайтед насред „Олд Трафорд”. С успеха си в градското дерби днес от 26-я кръг във Висшата лига Мартин Петров и компания отнеха до голяма степен шансовете на „червените дяволи” за титлата в Премиършип.

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите в Мюнхенската трагедия от 1958 година. На трибуните бе и сър Боби Чарлтън, който е един от оцелелите при самолетната катастрофа. Като част от честването на 50-годишнината от инцидента бяха и екипите на Манчестър Юнайтед – без спонсор и без лого, само с номера от 1 до 11, които приличат на фланелките, с които се е играло преди половин век.

Българинът в състава на Свен Йоран Ериксон Мартин Петров остана на терена до 87-та минута, като през цялото време тормозеше защитата на домакините с бързите си пробиви по крилото и острите центрирания в наказателното поле на Едвин ван дер Саар, като именно при една подобна ситуация, той асистира за второто попадение на „гражданите”. След края на срещата феновете на Сити, около 4000 души, привикаха Марто, за да го поздравят.

Срещата започна отлично за „небесносините” като те успяха още в 24-та минута да поведат в резултата. Изстрел на Дариъш Васел бе спасен първоначално от стража на Юнайтед, но при добавката Васел не сбърка и вкара за 1:0.

През първото полувреме падна и второто попадение във вратата на Ван дер Саар, за което основна заслуга имаше и българското крило. Петров центрира отлично от дясно към новото попълнение в състава на Ериксон Бенжани, който ознаменува дебюта си с „небесносинята” фланелка с гола си в 45-та минута.

През второто полувреме възпитаниците на сър Алекс Фъргюсън не успяха да обърнат резултата и да запазят шансовете си за първото място във Висшата лига, като стигнаха само до почетно попадение, дело на Майкъл Карик в 90-та минута след асистенция на Пол Скоулс

За първи път от сезон 1969/70 Манчестър Сити успява да победи Юнайтед и двата мача помежду им във Висшата лига.

С днешното поражение Манчестър Юнайтед все още изостава с две точки от първия Арсенал, но „артилеристите” са и с мач по-малко. Ман Сити пък е на 6-то място с актив от 44 точки и се върна в борбата за местата даващи право на участие в турнира за Купата на УЕФА.