След като официално стана част от отбора на Еспаньол, Мартин Петров бе представен пред медиите. Това се случи на специално организиран брифинг, който се състоя след края на тренировката на тима, в която самият нападател взе участие. Мартин Петров заяви, че е щастлив от трансфера и добави, че не е можел да изпусне такава възможност.

„Моята основна цел е да помогна на Еспаньол да остане в елита. На моите 34 години, не мога да кажа, че съм млад, нямам силата на един 20-годишен играч. Все пак мога да помогна с опит. Не можех да изпусна такава възможност“, бяха първите думи на българина.

Относно това, че през последните 6 месеца не играеше често, Петров сподели: „Да, истина е, че не играех много, но тренирах здраво. Когато един футболист не попада редовно в титулярния състав, се чувства много по-мотивиран да тренира. Миналата седмица играх с Болтън за ФА Къп и се чувствах много добре.“

Петров говори и за възможността отново да играе под ръководството на Хавиер Агире: „Бях контузен, но той говореше много с мен. Когато дойде офертата от Манчестър Сити, коментирахме много и въпреки че не мога да възпроизведа точно какво ми каза, бях удивен. В този смисъл, ще ви споделя, че той ми се обади в четвъртък, към 12 часа вечерта, говорихме 5 минути, но не можах да заспя цяла нощ“.

„След като до сега бях футболист на отбор, който се състезава във втора дивизия на Англия, това бе голяма възможност за мен“, завърши новото попълнение на Еспаньол.