Димитър Бербатов бе титуляр и игра 71 минути при загубата на своя Манчестър Юнайтед с 1:2 от Аякс в Лига Европа. Това обаче се оказа достатъчен резултат, за да се класират „червените дяволи“ на осминафинал в турнира, след победата с чисто 2:0 в Амстердам в първата среща. В следващата фаза Юнайтед ще се изправи срещу Атлетик Билбао.

Бербатов стартира трети мач като титуляр този сезон в евротурнирите, след два в Шампионската лига през ноември. Той се отчете с асистенция, а двайсетина минути преди края на реванша отстъпи мястото си на Дани Уелбек.

Сър Алекс Фъргюсън бе поверил за този двубой капитанската лента на навършилия преди два дни 20 години Фил Джоунс, който бе привлечен в Манчестър преди само няколко месеца.

И двата отбора имаха по равен брой удари към вратата, но тези на Юнайтед бяха далеч по-заплашителни, докато половината от тези на Аякс фучаха покрай рамката на Давид Де Хеа.

Резултатът бе открит още в шестата минута, когато Бербатов изведе с отличен пас Хавиер Ернандес в наказателното поле. Чичарито финтира с лекота двама бранители и вратаря, и прати топката в мрежата.

Така нещата вече придобиваха ясен вид за Ман Юнайтед, а на гостите бяха нужни цели три попадения, за да стигнат до краен успех. Арас Йозбилиз възстанови равенството в 38-та минута, след нескопосано изчистване и шут от границата на пеналта. Така той все пак даде някакви надежди на Аякс, че след почивката може да се бори за нещо повече срещу домакините.

През второто полувреме най-чистата ситуация бе за Юнайтед, когато Нани проби добре в пеналта, но шутът му срещна гредата.

На Юнайтед се наложи да потрепери пет минути, когато в 87-та голмайсторът Йозбилиз центрира, а Тоби Алдервейрелд с глава изведе Аякс напред – 1:2.

Още един гол щеше да прати холандския тим на осминафинал, но „червените дяволи“ устискаха до финала, за да не причинят поне това разочарование на своите фенове.

Съставът на Манчестър Юнайтед (4-4-2): Де Хеа; Джоунс, Смолинг, Фабио, Рафаел; Парк, Нани, Йънг (Евънс 61), Клевърли (Скоулс 61); Бербатов (Уелбек 71), Ернандес.