Старши треньорът на Шинник Сергей Юран нарече българския нападател Мартин Кушев „паленце” на пресконференцията след мача с Амкар Перм, загубен с 0:2. Юран е известен с ексцентричния си нрав и често е в центъра на събитията.

Кушев бе изгонен в 53-ата минута за неприлични жестове към Юран. „Има пале, има и куче. Голямото куче е преминало определен път във футбола, играло е важна роля и в шампионата на СССР, и в националния отбор на Русия. Има и малко паленце, което се опитва да джавка по кучето”, каза Юран.

Той обясни конфликта с Кушев по следния начин: „Наш защитник видя, че играч на Амкар лежи на тревата и изби топката в тъч, за да му се окаже медицинска помощ. Според мен, в тази ситуация, топката трябваше да бъде върната на вратаря, но Кушев я изби в аут. Това не е феър плей. И аз му казах: Защо го направи? Трябваше да дадеш топката на вратаря”. В отговор чух нецензурни думи, а след това ми отправи и характерни жестове, и то с двете ръце”.

Юран призова за жестоко наказание на бившия нападател на Левски и Славия. „Надявам се, че Дисциплинарната комисия ще реагира на поведението на Кушев и ще направи така, че други да не си и помислят да демонстрират подобно неуважение към треньорите и към съперника. В края на краищата, чужденците трябва да разберат, че трябва да се държат човешки в страната, в която печелят парите си. Играл съм десет години зад граница и съм се убедил, че там се отнасят много строго и изискват от легионерите уважение. Ако в Европа играч-чужденец покаже на местен треньор такъв жест ще бъде наказан минимум за десет срещи плюс сериозна глоба. Да видим дали у нас уважават руските треньори”, заяви Юран пред „Спорт-експрес”, цитиран от БГНЕС.

Според Кушев, той е бил предизвикан от Юран. „След подновяването на играта ритнах топката по-надалеч и в този момент Сергей Юран започна жестоко да ме псува. Даже не разбрах защо. Бях в шок. Голям играч като него в миналото, а сега треньор, да си позволява подобно нещо! Никога не ми се е случвало нещо подобно в кариерата. Естествено, отвърнах му, а, след като Сикимич откри резултата, не се сдържах и изразих радостта си с жест към Юран, който вероятно не е бил много приличен. Още преди да бъде подновена играта, съдията Лаюшкин ми показа червен картон и ми каза: „Мартине, не видях жеста ти, но ми казаха за него”, обясни Мартин Кушев конфликтната ситуация.