Легендата на холандския футбол Роналд Куман се самопредложи за мениджър на Астън Вила и заяви, че може да вкара клуба в Шампионската лига.

Временният мениджър Кевин МакДоналд със сигурност ще бъде освободен след загубата с 0:6 от Нюкасъл и отпадането от Лига Европа.

Основен фаворит за мястото е селекционерът на САЩ Боб Брадли, но Куман смята, че е точният човек за Вила.

„В Холандия винаги сме гледали на Вила като на важен отбор с традиции на силен в Европа, когато бях по-млад. Така че аз бих бил много заинтересован от възможността да ръководя отбора, ако работата ми бъде предложена”, заяви Куман пред „Дейли Експрес”.

„Въпреки че последните два резултата бяха големи издънки, видях как бият Уест Хем с 3:0 и се наслаждавах на стила им на игра”.

„Едно от нещата, които бих донесъл на Вила, ако съм начело на клуба, е идеята, че да побеждаваш е важно във футбола, но да побеждаваш, докато играеш офанзивен футбол, е най-доброто. Обичам английския футбол заради брилянтната атмосфера, интензивността на турнирите и културата на респект, която феновете и играчите имат към играта”.

„Задържам и отказвам оферти само защото искам да съм треньор в Англия, а къде по-добре от Вила Парк?”, пита риторично Куман.

„Вила има перфектната смес от талантливи млади английски футболисти и опитни европейски футболисти, така че не виждам причина, защо да не се класират за Шампионската лига следващия сезон”.

„Бях треньор в Холандия, Португалия и Испания и не само печелех трофеи всеки път, но и изведох отборите си до късна фаза в Шампионската лига. Искам да направя това и с Вила, ако позицията стана свободна”, допълни холандецът.

За последно Куман бе треньор на АЗ Алкмаар, откъдето бе уволнен през декември 2009-а след слаби резултати. Преди това той бе треньор на Аякс, Бенфика, ПСВ Айдховен и Валенсия.