Колабирането на Фабрис Муамба на терена по време на мача Тотнъм - Болтън на 17 март е провокирало английските тимове да направят обстойни изследвания на сърцата на своите футболисти като превантивна мярка за избягването на нови подобни инциденти, като този с Муамба.

Именно при тези прегледи в Астън Вила е било открито заболяването от левкемия на Стилиян Петров, разкри неговият съотборник Карлос Куеяр.

Както е известно, за преборването на подобен вид коварни болести, от огромно значение е ранното им откриване и на колкото по-ранен етап те бъдат „хванати“, толкова по-големи са шансовете за успешно лечение.

„Миналият вторник, след случилото се с Муамба, експерти дойдоха на нашата тренировъчна база, за да направят тестове и да изследват сърцата ни“, заяви Куеяр.

„Два дни по-късно ние получихме резултатите и те показаха симптомите на Стан. Те искаха от него да отиде в болница за повече тестове, за да потвърди показаното.“

„В началото те дори не му казаха истината директно и той не искаше да ни плаши преди предстоящия толкова близо мач с Челси в събота“, казва още Карлос Куеяр пред радио „КОПЕ“.