Нападателят на китайския Далиен Мартин Камбуров заяви, че липсата на повиквателна за националния отбор на България в последно време му е помогнало за адаптацията в местното първенство.

„Не мисля, че трансферът ми в Далиен е причина да не ме викат в националния отбор. Истината е, че когато отидох в Китай, получих две повиквателни и пътят се оказа изключително тежък. Това повлия на адаптацията ми там. След като последният път не ме повикаха успях да се съсредоточа в местното първенство и вкарах шест гола в шест мача. Не е фатално, че Мартин Камбуров не е в националния отбор”, каза футболистът, който в изиграни 13 мача има отбелязани седем попадения.

Камбуров добави, че като организация и бази в Китай нещата са на много по-високо ниво от това в България.

„Няма място за сравнение от тази гледна точка. Все още не мога да коментирам спортно-техническите аспекти на двете първенства, тъй като от скоро съм там. Има много известни чужденци, които са играли по Европа. Изискванията към нас са много по-големи. Не е като в България, чужденците да си разпускат по студентски град”, каза Камбуров.

Според голмайстора на българските футболисти трябва да се дава повече шанс в местните отбори и чужденци трябва да бъдат привличани само, ако са много по-добри.

„Ще дам един пример с Преслав Йорданов в Локомотив София, на когото трябва да се даде шанс да играе. До този момент той не го получаваше, защото бяхме аз и Генков. В тези момчета е бъдещето”, каза още Камбуров.

Футболистът почти изключи възможността за свой трансфер от Далиен, където има договор за още два сезона. „Хората са доволни и едва ли ще ме пуснат за никакви пари.”

Свиленградчанинът коментира и китайските съдии, които според него са трагични и на много по-ниско ниво от българските.