Легендата на българския футбол и бивш футболист на Барселона Христо Стоичков заяви, че Каталуния продължава да е неговият дом

„Разбрах, че ще играя в Барса година преди трансферът да стане факт. Тогава за това знаехме само трима души - аз, мениджърът ми Хосе Мария Мингея и Йохан Кройф”, сподели Камата пред вестник „Спорт”.

„Дори семейството ми не знаеше. Дадоха ми фланелка на отбора и аз побързах да я облека. Огледах се в огледалото и си помислих колко е красива”, добави Стоичков.

„По принцип винаги е трудно да се адаптираш. Но на мен не ми бе чак толкова трудно, защото семейството на Мингея беше по цял ден с мене. Не беше толкова трудна, защото имаше мачове, пътувания... Полека-лека опознаваш хората, усещаш любовта на запалянковците на улицата. Това помага много на един чужденец, който идва от една малка страна и трябва да се адаптира към живота в друга страна и към друга култура. Не беше лесно, но не бе и толкова трудно. На терена беше още по-лесно, защото Кройф вярваше в мен и ми го показваше”, допълни бившият национален селекционер на България.

„Каталуния продължава да е моят дом, но не само защото семейството ми живее там. Аз уважавам местните хора. Характерът ми помогна да ги разбера - те се борят до последно и никога не оставят работата си недовършена,”

„Дали Гуардиола ще надмине Кройф? Не обичам да правя подобни сравнения. Аз обожавах да играя с футболисти като Ромарио, Лаудруп и Бегиристайн. Ние излизахме и се забавлявахме. Но не мога да кажа кой отбор е по-добър. Сега Пеп е диригентът на един оркестър, в който свирят отлични музиканти. Но той не играе. В действителност Барса винаги е имала следната философия - да залага на футболисти от собствената си школа. Това е в основата на успехите на клуба. Най-добрите попълнения на Барселона са собствените юноши - Гуардиола, Амор и Ферер по мое време, и Пуйол, Меси, Бускетс и Къркич сега. След толкова години и толкова президенти и треньори, тази политика продължава да е актуална”, каза още Христо Стоичков.