Владикавказкият Алания получи разрешение от УЕФА да домакинства на своя стадион „Спартак“ в третия квалификационен кръг на Лига Европа този петък. Тогава е мачът между тима на българина Иван Стоянов и казахстанския Актобе.

Преди това специална комисия на европейската футболна централа минава два пъти на проверка през стадиона в столицата на Северна Осетия, като и по време на двете имаше забележки по съоръжението, които щяха да доведат до провеждане на мача в друг руски град. Вероятно, ако събитията не се бяха развили благоприятно за Алания, отборът щеше да приеме гостите си на терена на „Арена Химки“ край Москва.

Така миналия петък във Владикавказ пристигнаха Арно Саркисян и Дейн Джойст, които бяха изпратени от УЕФА да дадат окончателен отговор дали на 30 хилядния „Спартак“ ще могат да се провеждат срещи от втория по сила европейски клубен турнир. След посещението на двамата бе решено Иван Стоянов и съотборниците му да играят на своя стадион. Ключова роля в положителното развитие на нещата оказа и президентът на Руския футболен съюз Сергей Фурсенко, който е член на изпълкома на УЕФА.

В момента Алания е в Първа дивизия, където след първата част от сезона заема второ място в класирането. До преди месец в тима играеше и друг българин – Иван Иванов, който вече е футболист на Партизан Белград. За европейските турнири тимът се класира след като достигна до финал за Купата на Русия, където падна от ЦСКА Москва с 1:2.