Българският нападател на Алания Владикавказ Иван Стоянов и неговите съотборници няма да имат възможността да домакинстват на своя стадион „Спартак” по време на квалификационните кръгове за Лига Европа този сезон. Това стана факт, след като лицензионнта комисия на УЕФА е отказала да сертифицира съоръжението в столицата на Севеврна Осетия за международни мачове.

Клубът, където до скоро се подвизаваше и защитникът Иван Иванов, се намира в Първа дивизия (тамошната „Б” група), но доби право на участие във втория по сила клубен турнир на континента, след като се класира за финала за Купата на Русия. Въпреки загубата в него с 1:2 от ЦСКА Москва, сега владикавказци ще играят в предварителните кръгове на Лига Европа.

Инспекцията на стадиона в руския град е минала само със забележки за подобрения, но не се е споменавало за забрана за ползване на евросцена. Няколко дни по-късно обаче в канцелариите на Алания пристига писмо, в което се казва, че тимът трябва да избере друга арена за мачовете си в турнира. Като вариянт им е предложено да приемат съперниците си на „Арена Химки” в подмосковието.

„Ще подадем жалба срещу решението на комисията на УЕФА”, заяви намеренията на клуба президентът Валерий Газаев и допълни: „Инспекторите от централата само ни направиха препоръки и забележки, които ние своевременно отстранихме е оправихме. Имаше вариянт да ни наложат глоба, но за забрана да играем във Владикавказ дума не е ставало. Изпратили сме в УЕФА снимков материал с подобренията, за които те апелираха. Играли са се мачове и на по-лоши стадиони. Феновете и отборът заслужават да има срещи от Лига Европа във Владикавказ”.

Интересното ще е, ако на Алания действително им се наложи да играят на „Арена Химки”, защото именно там Иван Стоянов в ролята си на футболист на софийския ЦСКА успя да стигне до участие в групите на същия този турнир.

Виканият и в националния отбор играч не получаваше много време за изява в началото на сезона, но в последните няколко мача играе редовно.