Шампионът Манчестър Юнайтед нанесе сериозен удар по самочувствието на Арсенал, побеждавайки „артилеристите” с 3:1 на собствения им стадион в английската столица.

В един изключително динамичен мач, „червените дяволи” не оставиха никакви шансове на своя съперник и със спечелените три точки се доближиха на точка от лидера Челси Това бе първа победа за Манчестър Юнайтед над Арсенал, откакто тимът на лондончани се премести на новия си стадион.

Българският национал Димитър Бербатов започна мача като резерва и се появи в игра едва в 89-ата минута като тактическа смяна за Сър Алекс Фъргюсън. Нападателят все пак остана на терена повече от пет минути, имайки предвид даденото четириминутно продължение на срещата, а в последната минута имаше добра възможност да увеличи преднината на своя тим. Шотландският наставник на Юнайтед стартира с един единствен чист нападател в лицето на Уейн Рууни, който отново оправда гласуването му доверие и се отчете с гол. Попадението на англичанина бе под номер 100 за него в английския шампионат.

Мачът на „Емиратс” започна в лудо темпо и още в началните минути домакините имаха няколко отлични възможности да открият резултата чрез нападателят си Андрей Аршавин. Руснакът пропусна от изгодни ситуации, като и при двата случая топката премина покрай левия страничен стълб на Едвин Ван Дер Сар.

 

Решителния си удар отборът на гостите нанесе само в рамките на няколко минути. При една от поредните контраатаки за „червените дяволи”, топката попадна в Луиш Нани по десния фланг, който направи за смях отбраната на „артилеристите”. Португалецът преодоля триково двама от пазачите си, напредна добре, финтира още един защитник на домакините и центрира успоредно на голлинията, където неубедителният Емануел Алмуния, в опита си да избие топката я довкара в собствената си мрежа.

 

Голът допълнително окрили гостите, които се втурнаха в нови атаки. Само четири минути по-късно – в 37-ата, Рууни за пореден път този сезон бе в прегръдките на своите съотборници. След нова образцова контраатака започнала от наказателното поле на „червените дяволи” и преминала през целия терен само с три паса, Рууни нямаше никакви проблеми да се разпише от движение след асистенция на представилия се отлично в този мач Нани. Португалецът пое топката дълбоко от собствената си половина и след като пробяга повече от 50 метра, намери отлично английския национал, който от 12 метра препарира Алмуния.

 

През второто полувреме отново футболистите на гостите действаха по-концентрирано, а отбраната на Арсенал се пропукваше често. Третият гол за „червените дяволи” дойде в 52-ата минута, а негов автор стана  Парк. Кореецът открадна топката в центъра на терена, надбяга цялата отбрана на домакините и останал сам срещу Алмуня стреля под плонжа на испанския страж.

 

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер реагира незабавно, вкарвайки в игра двама нападатели в лицето на Тео Уолкът и Никлас Бендтнер. Освен тях в игра се появи и бранителя Емануел Ебуе. Домакините стигнаха до почетното си попадение десет минути преди края, а негов автор стана защитникът Томас Вермаален. Белгиецът стреля от далечно разстояние, топката се отклони в крака на Джони Еванс и влетя в мрежата на Ван Дер Сар. До края на мача обаче възпитаниците на Арсен Венгер не успяха да вкарат нов гол, въпреки открилите се пред тях няколко възможности.

 

От своя страна футболистите на Юнайтед можеха да направят победата си още по изразителна в последната минута на продължението, когато Бербатов, който зае мястото на Луиш Нани, и Рууни имаха възможност да обстрелват вратата на Алмуния, но ударите им бяха парирани.

 

Арсенал: Алмуния, Саня, Галас, Вермаален, Клиши, Фабрегас, Сонг, Денилсон, Насри, Аршавин, Росицки.

Резерви: Фабиански, Уолкът, Рамзи, Силвестър, Ебуе, Траоре, Бендтнер

Манчестър Юнайтед: Ван Дер Сар, Рафаел Да Силва, Евра, Еванс, Браун, Скоулс, Карик, Флетчър, Нани, Рууни, Парк.

Резерви: Кусчак, Оуен, Бербатов, Гигс, Валенсия, Гибсън, Де Лае