В три от 12-те отбора в Премиер лигата на бившата съветска република работят имена, оставили следа в родния футбол - Станимир Стоилов, Димитър Димитров - Херо и Стойчо Младенов. Илиан Илиев също е спряган за треньор в местен елитен тим. 

Не е тайна, че Мъри Стоилов отвори вратите за българските треньори в тази страна, но той далеч не е първият роден специалист, работил в Казахстан. През 2012 година варненецът Радостин Димов, който за последно води Добруджа в "Б" група, става първият ни наставник на казахстански тим. Той води Каспий Актау в Първа дивизия, където остави добри впечатления с работата си.

- Г-н Димов, как се стигна до това да станете треньор на казахстански тим?
- Благодарение на български мениджър Евгени Маринов, който имаше позиции в Казахстан. Получих предложение от Каспий Актау и приех. Това бе за мен предизвикателство, което не можех да пропусна. Поех тима през зимата за началото на предсезонната подготовка. Най-големият проблем за чужденците са дългите пътувания за мачовете от първенството. Огромна като територия страна. Случвало се е да пътуваш за мач 4-5 хиляди километра, което за чужденците е доста тежко. Не бях свикнал с такива преходи и това за мен бе най-голямото неудобство. Друг проблем е голямата разлика в температурите. От минус 40 през зимата до плюс 40 през лятото. По тази причина и повечето терени в страната са с изкуствена настилка. Икономиката в Казахстан е стабилна, всички отбори са изцяло финансирани от кметствата или от държавата. Това е плюс за развитието не само на футбола, но и на спорта като цяло. Затова постигат и успехи.

- Следите ли какво се случва в казахстанския футбол в момента?
- Да, и то изкъсо. С всяка година се забелязва една трайна тенденция за израстване в отборите. Тимове като Кайрат и Астана вече са фактор и на Европейската сцена. Можем да заимстваме много неща от тяхното първенство. Едно от нещата, които ми направиха впечатление е, че във втория им ешелон няма изпадащи отбори. По този начин спокойно може да отпадне правилото за футболистите до 21 години, защото отборите, които искат да развиват футбол, ще го правят така или иначе.

- Има ли вариант отново да поемете отбор от Казахстан?
- На този етап няма конкретни предложения, по простата причина, че в първа лига работят местни треньори, които също са на добро ниво. Наблюдава се една лоялност между местните треньори и клубовете във втора дивизия. Във Висшата лига работят основно сериозни специалисти - чужденци.

- Как се стигна до това най-добрите български треньори да са в Казахстан?
- Добри футболни специалисти се търсят там, където искат да развиват този спорт. Отборите имат финансова възможност да привличат качествени футболисти и треньори. Държавата не жали средства за футбола, а тимовете са обезпечени. Всичко това се прави за местните футболисти и като цяло за футбола в страната. Няма спор, че Мъри Стоилов бе специалистът, който направи фурор в Казахстан с Астана както в местното първенство, така и в Европа. С работата си направи така, че да е на почит там и много да го уважават. Херо също вдигна нивото и "отвори очите" на ръководителите на клубове в страната, че в България има специалисти, които са на европейско ниво. За краткия си престой Стойчо Младенов също доказа, че е специалист. Не случайно има сериозен интерес към него от други клубове в Премиер лигата.

- Излезе информация, че друг български треньор може да поеме тим от Казахстан. Става въпрос за Илиан Илиев и местния Алтай. Вие какво мислите за това?
- Илиев е от топ нивото на българските треньорите, който безспорно ще вдигне класата на този отбор. Не знам до каква фаза са стигнали преговорите, но ако стане, тимът ще направи солидна заявка за развитието си. Илиан се е доказал не само като футболист, а и като треньор. Ако и той отиде да работи в Казахстан, там ще се събере елитът на българските треньори, а това може само да ме радва.