Българският защитник на МТЗ-РИПО (Беларус) Янко Вълканов този сезон вече имаше среща със съперника на Левски в турнира за купата на УЕФА Жилина (Словакия). Жилина отстрани именно белоруския тим по пътя си до двубоя със „сините”. В Беларус мачът завърши 2:2, а в Словакия 1:0 за домакините. В момента МТЗ поведе в класирането на Беларус, изпреварвайки кошмара на Левски БАТЕ Борисов.

Вълканов е юноша на ЦСКА. Минал е през отборите на Берое, Нафтекс, ЦСКА, Марек и Славия, а от лятото на 2006 г. е в Беларус. Има 3 мача за националния отбор с 1 отбелязан гол в контрола срещу Мексико.

Вълканов, който бе титуляр и в двете срещи срещу Жилина, се съгласи да отговори на въпросите на Гонг броени дни преди срещата на словаците с Левски.

 

- Янко, какви са впечатленията си от Жилина?

- Отборът не е лош. Ние имахме много шансове да вкараме голове, но те играят тактически много правилно. Когато дойдоха в Беларус си играха играта. Затворено отзад и опитваха контраатаки. Държат топката на пасове. Стилът на Жилина е същият като на Левски. На нас ни вкараха един изненадващ гол почти от центъра. После съдията им помогна, давайки дузпа. Във втория мач при резултат от първия 2:2 те изчакваха моментите си. Не бързаха на никъде. Стояха в защита и търсиха момента да вкарат 1 гол.

- Да сравниш Жилина и БАТЕ?

- Моето мнение е, че БАТЕ имаха огромен късмет срещу Левски. Жилина е по-начетен отбор. По-добър е от страна на тактика и класа. Стилът е почти еднакъв. Когато играхме в Жилина имахме шест 100-процентови голови възможности, но нямахме шанс. Смятам, че ние сме по-силен отбор от Жилина, но като тактика отстъпваме.

- МТЗ по-силен отбор ли е от БАТЕ?

- Това по принцип е дерби. Аз от няколко години съм в Беларус и почти нямам загуба от БАТЕ. Бием ги редовно с по 3:0. Има разлика между клубните дербита и мачовете от турнирите. Моето мнение е, че Жилина е малко по-добър от БАТЕ. Като футболисти нямат изявени фигури и всеки изпълнява задачите си. Само от Левски да не започнат да говорят пак предварително както с БАТЕ – трактористи, клохозници. Не казвай хоп, преди да си скочил.

- Има ли още отзвук от това, което Тодор Батков говори за БАТЕ и за Беларус като цяло?

- Коментираше се доста. Не го приеха много добре тук. Хората се отнасят добре към България. Аз се изненадах когато ми казаха в нашия отбор, че са говорили, че са клохозници и трактористи. Може би от Левски се опитаха по този начин да сринат БАТЕ, но се получи точно обратното.

- Какво да очакват феновете и футболистите на Левски при гостуването на Жилина?

- Стадионът не е голям. Събира 10-11 хиляди зрители. Страна, която обича футбол. Условията са приятни. За мен Левски са по-добри като класа от Жилина. Ако не си помислят, че са по-добри, ако паднат на земята, защото футболът се променя. Да не си мислят с носовете напред, че са в групите на УЕФА, така както беше за Шампионската лига. Ако избегнат това, могат да постигнат целта си.