Христо Стоичков бе обявен за треньор на иранския тим Абу Мослем, съобщава вестник „Техеран Таймс”. Изданието цитира генералния мениджър на клуба Хюсеин Гасеми, който казва: „Преговаряхме с него в Обединените Арабски Емирства. Стоичков ще води Абу Мослем през следващия сезон в Иранската професионална лига. Ще подпишем договор за две години, а български помощник треньор ще му помага.”

Стоичков се очаква в град Машхад, където е базиран Абу Мослем, за да финализира контракта си. Според „Техеран Таймс”, друг кандидат за поста е бил Жан Тигана.

Вестникът припомня, че Стоичков е играл за българския национален отбор, станал четвърти на Световното първенство през 1994 година, како и че е Играч на годината. Споменава се още, че според Пеле Стоичков е един от 125-те Най-велики живи футболисти.

Разбира се, не е пропуснат и треньорския опит на българина – национален селекционер на България и наставник на Селта де Виго в Испания.

Абу Мослем бе от елитните тимове в Иран по миналата година, но през този сезон едва се спаси от изпадане, като остана 15-ти в крайното класиране. Шампионатът в Иран завърши преди две седмици.

Преди Стоичков, Абу Мослем смени трима треньори само за сезон 2008/09. В състава за момента има трима чужденци - и тримата от Африка. Клубът е създаден през 1970 година и единственият друг чужденец, който го е водил, е бил в първите му три години и е бил турчин.

Абу Мослем играе на 35-хилядния стадион Самен, който дели с друг елитен тим - Паям Машад. Всъщност, седалките на стадиона са само 15 000, но други 20 000 места има във формата на пейки.