Българският еврокомисар Кристалина Георгиева и Христо Стоичков се присъединиха към кампанията „Професионалният футбол срещу глада”, организирана от Организацията за прехрана и земеделие на ООН /FAO/, Асоциацията на Европейските професионални футболни лиги /ЕPFL/ и генералната дирекция „Хуманитарна помощ на Европейската комисия” /ECHO/.

„Като най-големия източник на хуманитарна помощ в света Европейският съюз помага ежегодно на милиони хора в беда. А тези, които гладуват или са станали жертва на бедствие, имат нужда от специално отношение. Най-популярният спорт в света – футболът – е отлична платформа за повишаване интереса към нуждите на хората, застрашени от недохранване и бедствия. Щастлива съм, че в това направление работим със звезда като Христо Стоичков”, заяви Кристалина Георгиева.

Първата инициатива на новия отбор на Христо Стоичков – ECHO, FAO и EPFL ще бъде пътуване до Буркина Фасо, където се разгръща един от проектите, финансиран от ECHO, в подкрепа на хиляди гладуващи домакинства. Стоичков ще се присъедини към делегацията заедно с президента на EPFL и английската Висша Лига сър Дейвид Ричардс, изпълнителния директор на EPFL Емануел Маседо де Медейрос и президента на БПФЛ Стефан Капралов. Българската лига е дългогодишен участник в кампанията „Професионалният футбол срещу глада”.

Посещението в африканската държава е в периода 13-15 март 2011 г. Кратък филм и презентация на визитата ще бъдат представени на специална пресконференция по време на международния футболен форум Soccerex на 30 март в Манчестър. Резултатите от кампанията ще бъдат отчетени също и в Европейския парламент в Брюксел.

Доставянето на хуманитарна помощ в кризисни ситуации е сложна задача; изпълнението й изисква упоритост, отдаденост и екипна работа – условия, необходими и за победа във футбола. В Европа футболната индустрия работи все по-активно в подкрепа на хуманитарни каузи.

Кампанията "Професионалният футбол срещу глада" съществува от три години, под егидата на Европейската професионална футболна лига и Организацията за прехрана и земеделие към ООН (FAO). През 2011г. към инициативата се присъедини и Европейската комисия, която е сред основните донори на FAO чрез хуманитарното си звено – ECHO.