Българският полузащитник Христо Янев и неговият френски тим Гренобъл се завърнаха в Лига 1 след 45 годишно отсъствие. В среща от предпоследния кръг на шампионата във втора дивизия, Янев и компания не успяха да победят Шатору и завършиха 0:0, но точката им е достатъчна, за да си осигурят промоцията.

Гренобъл е третият, последен тим от Лига 2, който от следващия сезон ще се изкачи в горната група. По-рано това направиха Нант и Льо Авър. Гренобъл събра 63 точки и след 37 кръга е на шест пред следващите в класирането Клермон Фуут и Троа.

Троа загуби своите шансове, след като претърпя поражение у дома от Седан с 0:1. Клермон Фуут победи Льо Авър с 1:0, но трите точки се оказаха твърде закъснели за атака на първите места.

Христо Янев игра няколко минути за Гренобъл, след като се появи в 88-та минута на мястото на един от голмайсторите на тима Насим Акрур.

Гренобъл не е играл в Лига 1 от 1962 година, затова 20000 души на „Стад де Алпс” приветстваха бурно успеха на своите любимци. С основен принос за промоцията безспорно е и талантливият наставник Мехмед Баждаревич, поел отбора в началото на сезона.

Медиите във Франция припомниха, че президентът на клуба - японецът Казутоши Уатанабе предрече през 2004 година, че през 2014 неговият тим ще спечели Шампионската лига...