Футболистът на Амкар Перм Георги Пеев даде обширно интервю за руското издание „Спорт Експрес”, в което изрази желанието си неговият тим да спечели Купата на страната. Българинът разкри още, че се надява новият селекционер Пламен Марков да го повика в националния отбор, въпреки че полузащитникът не попадна в плановете на треньора за контролата в Белфаст през февруари.

- Първият лагер е най-неприятен за футболистите. Но без големи натоварвания не може. Така че всички се отнасяме с разбиране към тежките тренировки, като се стараем да изпълняваме всички изисквания, но без много желание.

- Феновете се притесняват, че след чудесните ви изяви през миналия сезон може би ще предпочетете да преминете в друг по-голям отбор. Минавали ли са ви такива мисли през главата?

- Динамо Киев, за който се състезавах е велик клуб, но през последната година нещата там не ми се получаваха и попадах рядко в основния състав. След това намерих своя отбор, в който играя редовно. Аз не само имам договор с него, но и огромно желание да остана задълго тук. Амкар и отношението на феновете са в сърцето ми. Мечтая да спечеля трофей с този клуб, например Купата на Русия.

- Трудно ли ви беше да свикнете с условията на работа в Амкар?

- Свикнах бързо, затова ми помогнаха Захари Сираков и Мартин Кушев. Но и останалите играчи ме посрещнаха радушно. Във футболен план ми трябваха само три-четири мача, за да свикна с играта.

- Какво смятате за преминаването на Рашид Рахимов в Локомотив?

- Харесваха ми методите на работа при Рахимов, а и като човек е много симпатичен, но ние трябва да проявим разбиране към него, защото Локомотив е крачка напред в кариерата му.

- Как ви се струва новият треньор Миодраг Божович?

- Той едва сега започна работа и все още не мога да правя сериозни изводи. Но първите му тренировки са много интересни, намира език с играчите, даже се шегува, макар че не владее добре руски. Според първоначалните ми впечатления с него ще постигнем големи резултати.

- Кушев ни разказа, че вашата съпруга е открила ресторант в Перм с национална българска кухня. Добре ли готви?

- Боряна е прекрасен кулинар. В момента заедно с дъщеря ни е в България, тъй като до месец март рядко ще се задържам в Перм, но след това домашният ни ресторант ще заработи отново.За българите е трудно да живеят без три-четири разнообразни вида салати, както специално приготвеното месо. На сънародниците ни им харесва, винаги оставят празни чиниите си, дори не е нужно да се мият след това.

- Какви са ви взаимоотношенията с националния отбор на България?

- Самият аз не знам. Имам много приятели в националния отбор, а Стилиян Петров дори ми беше кум. Треньор отново е Пламен Марков, под чието ръководство стигнахме до Евро 2004. И сега отношенията ми с него са добри, въпреки че някой български журналисти направиха всичко възможно, за да ги развалят.Преди последния мач на европейското Марков ме помоли да играя като десен защитник, отказах, защото имам лош опит на тази позиция, а някои вестници ме обвиниха в предателство. Писаха всякакви глупости, например, че съм в комбина с Петров и Бербатов и с още някои сме организирали отстраняването на треньора. Не си затраях, отговорих им и тогава започнаха проблемите ми с националния – ту ме викат, ту не.

- Надявате ли се Марков отново да ви повика?

- Разбира се. Шампионатът на Русия е силен и тук имам възможност да се изявя.

- Кушев и Сираков имат ли място в националния?

- През есента получиха повиквателни. Смятам, че и в бъдеще ще ги викат.

- Как се отнасяте към слуховете, които пращаха Олег Романцев начело на България?

- Това не е слух. Кандидатурата на Романцев е била разглеждана заедно с още четирима-петима чужденци. Ако бяха избрали него, може би ние с Кушев и Сираков щяхме да имаме по-големи шансове да попаднем в състава на националния отбор.