Българският футболист на Динамо Цветан Генков даде обширно интервю за „Спорт-Експрес” на руски език, в което разказа за живота си в Москва. Нападателят разкри, че не е разочарован от факта, че вече не получава повиквателни за националния отбор, тъй като не играе редовно за своя тим. Бившият играч на Локомотив София сподели, че един от недостатъците му е свързан с липсата на самочувствие на терена, но обеща, че скоро ще стане по-нахален.

По-рано днес Генков игра цял мач в Испания за своя тим, при поражението с 2:3 срещу Металург Запорожие. Като попаденията за руснаците вкараха Дани в 16-та и Смолов в 79-та минута.

- Как оценявате изминалите седем месеца в московския клуб?

- Беше ми тежко. Българският шампионат е по-слаб от руския, а аз трябваше да разбера това веднага, след като пристигнах. Това в първият ми лагер сбор с клуба,а тренировките са доста трудни, нещо с което не съм свикнал. Но нищо, предполагам, че по-нататък нещата ще се оправят.

- В шампионата все още не сте се адаптирал, а в Русия?

- В страната – напълно. Много ми харесва Москва. Когато дойдох се хванах за главата, защото това е много голям град. Израснал съм в едно малко градче – Мездра с население от 15 хиляди души. След това още няколко години поживях в София, която е няколкомилионен град, а сега съм обграден от 16 милиона души.

- Как прекарвате свободното си време?

- Ако съм уморен, си почивам у дома. Ако имам сили – излизам. Ходя например на Червения площад. Първите три месеца, компания в Москва ми правеше моята приятелка, която дойде с мен от България. Но сега рядко се чуваме и не знам дали ще дойде отново в Русия.

- Шофирате ли?

- Имам книжка, но все още не съм си взел кола. Карах автомобила на Танасиевич. С Йован живеем наблизо, затова той много често ме кара до базата и обратно. Българският и сръбският език са близки помежду си, затова се разбираме добре. Танасиевич ми помогна да се адаптирам, но и останалите колеги ме подкрепят.

- Учите ли руски език?

- Да, имам преподавател. Смятам, че легионерите трябва да знаят езика на страната, в която се състезават. Затова и аз се отнасям много сериозно към заниманията.

- В България не излъчват ли руския Първи канал?

- Да, но за съжаление не съм гледал много често. Ако бях правил това, нямаше сега да имам този проблем с езика.

- Можехте ли да отидете в западен отбор?

- Да, но мислех, че в славянски отбор ще ми е по-лесно, а и аз се посъветвах с изпълнителния директор на Локо Сф Иво Тонев, чието мнение е много важно за мен. Той ми помагаше много през последните години. Именно Тонев ме покани от Мездра в София. Постепенно влязох в ритъм и се надявам и в Динамо да се получи така.

- Вероятно вече нямате проблеми със скоростта, след заниманията по лека атлетика.

- Все още не съм уверен, че влизам в числото на най-бързите в отбора на Динамо. Като дете съм бягал на 100 метра и дори съм печелил в юношески състезания, но тогава бях на 15.

- Съжалявате ли, че вече не получавате повиквателни за националния отбор?

- Не. Знам, че за да се върна в националния трябва да започна да играя често за Динамо. Именно това е целта пред мен към момента.

- Отстрани изглежда, че ви липсва самочувствие на терена.

- Знам този свой недостатък. И треньорите постоянно ми говорят по този въпрос. Все още не съм уверен в собствените си сили, а това е съвсем очевидно. Трябва да стана по-нахален! Работя над това по време на тренировките.

- В България по-нахален ли бяхте?

- Там бях спокоен, уверен в себе си.

- Знаете ли, че ви купиха в ролята на звезда в нападението?

- Никога не съм бил звезда. Просто вкарах 27 гола. Освен това знам, че за мен са били платени доста пари, които трябва да отработя на терена. Ще се постарая да започна да вкарвам, но звезда няма да стана. Не обичам вниманието на пресата, както и да се шуми около мен. Някои обичат да дават интервюта, но не и аз.

- Според вас на какво може да разчита Динамо през 2008 година?

- Миналия сезон показахме, че можем да влезем в тройката. В много от мачовете имахме отлични положения, но не и късмет, а сега отборът не е по-слаб от преди.

- Как ще коментирате слуховете, че ПСВ има интерес към вас?

- С мен никой до този момент не е говорил на тази тема. Във всеки случай договорът ми с Динамо Москва е за срок от четири години.