Гари Невил коментира темата за симулациите във футбола в своята рубрика в английския вестник „The Daily Mail“.

Бившият капитан на Манчестър Юнайтед смята, че дори да има нулева толерантност към симулантите, този порок няма да може да бъде изчистен от футбола, тъй като понякога е трудно да се дефинира какво точно е симулация.

За пример по-големият от братята Невил дава ситуация, при която изключително здравият физически Кристофър Самба пада като покосен, след като е задържан за фланелката от Димитър Бербатов по време на мача Ман Юнайтед - Блекбърн на 31 декември 2011 година, който изненадващо бе спечелен от гостите от Роувърс с 3:2.

„Когато Димитър Бербатов дръпна Крис Самба за фланелката на Олд Трафорд по-рано през сезона, Самба падна на земята. Трябва обаче 20-тонен камион да дръпне Самба за фланелката, за да успее да го свали на земята. Самба обаче не симулира – той беше фаулиран. Така че какъв е инструментът за овладяване на тези ситуации със симулиране?“, пита Гари Невил.

В крайна сметка бившият десен бек на Англия призовава играчите да не симулират и да имат морал, заради децата, които гледат футбол и вярват сляпо на идолите си.