ПСВ Айндховен на българския защитник Станислав Манолев стартира неуспешно сезона в холандската Ередивизие. „Филипсите” отстъпиха като гост на АЗ Алкмаар с 1:3. Със сериозно подновен и подмладен състав, Фред Рутен срещна доста трудности да окаже съпротива на подсиления тим на АЗ Алкмаар. Манолев, който от тази година смени своя номер 25, който носеше от пристигането си в Холандия, с номер 2, игра цял мач, и бе традиционно много добър, но не успя да промени развоя на събитията.

След равностойни първи десетина минути, АЗ натисна сериозно, и още в 18-та минута топката се разходи по гол линията, след грешка на вратаря Андреас Исаксон, но за негов късмет излезе в корнер. В 26-та минута обаче логичното се случи, и продължителният натиск на АЗ се увенча с гол. Центриране отдясно на бившия играч на ПСВ Дирк Марселис бе засечено от Маартен Маартенс от воле право под плонжа на вратаря Исаксон за 1:0.

В 35-та минута младокът Вийналдум пропусна да изравни за ПСВ, а но пет по-късно домакините не простиха за втори път на Исаксон. Фантастично попадение на Ник Виргевер от над 25 метра, не остави шанс на стража и покачи на 2:0.

Във втората минута на продължението на първото полувреме, ПСВ успя да намали. Драйс Мертенс получи добре топката в пеналта отдясно, на крачка навлезе и от движение стреля точно.

През второто полувреме ПСВ от своя страна заигра малко по-добре, опитваше интересни атаки, и малко изненадващо АЗ се прибра отзад. Реферът пропусна основателни претенции за дузпа от страна на гостите в срещата на полувремето, когато Манолев изведе Вийналдум в наказателното поле, и той бе повален от съперник. Наказателен удар обаче не бе отсъден, и двубоят продължи при 2:1. Това се промени в 80-та минута, когато въпреки съмнения за засада, АЗ поведе вече с 3:1, чрез Джоузи Алтидор.

Драйс Мертенс имаше шанс да отбележи и втори гол на сметката си за ПСВ, от пряк свободен удар в 83-та минута, но макар и с мъка, стражът на АЗ Алварадо изби летящата под гредата му топка. В ситуацията за нарушението пред пеналта бе изгонен Никлас Мойсандер от състава на домакините, до края на двубоя ПСВ не успя да се възползва от численото си предимство, и отстъпи в първия си мач за сезона.

Твенте на Ники Михайлов играе по-късно днес, но българският страж получи почивка, за да лекува травма.