Общо 13 футболисти и официални лица от кипърския първодивизионен АПОП са заплашени със сериозни наказания заради нарушение на правилата на антидопинговия код, съобщи АП.

Сред тях е и българският треньор Едуард Ераносян. Членът на антидопинговата комисия към кипърската футболна асоциация Михал Петру съобщи, че всичките 13 разследвани са заплашени с максимални наказания от по четири години.

„Фактът, че 13 спортисти и официални лица от един отбор ще бъдат разследвани от Дисциплинарната комисия заради допинг, е безпрецедентен за Кипър”, каза Петру.

В групата се включват и двамата помощници на Ераносян, както и двама физиотерапевти. От централата съобщиха имената на още петима играчи, които са употребили забранени вещества.

Пробите на Ангелос Ефтимиу от Кипър, Янис Сфакианакис от Гърция, Дмитро Михайленко от Украйна, Самир Бенжелун от Франция и Бернардо Вашкунселош от Португалия са показали положителен резултат за оксиместрон.

Допинг-скандалът в АПОП избухна още през ноември, когато португалците Карлос Маркес и Лионел Медейрош бяха заловени за употреба на забранените субстанции оксиместрон и метил-тестостерон.

Това предизвика разследване от страна на Кипърската футболна асоциация, а Едуард Ераносян напусна поста си в клуба. В края на декември Ераносян подписа договор с друг кипърски тим Еносис Паралимни.