Коледа наближава. Търси се под дърво и камък някаква добра новина. Във футбола ни това безспорно трябва да е Валери Домовчийски.

Нападателят на Херта все още е в началото на пътя, но загатна, че бъдещето е негово. Талантът му се видя още в Левски, сега обаче нивото е друго - Бундеслигата.

Домо играе малко, но качествено. Третият му гол падна в мрежата на Карлсруе. Колко струват три попадения? Много, когато са вкарани за 147 минути! Това показват скромните ни изчисления. Валери реализира в рамките на кратко време. Няма и два пълни мача.

Първото парче беше за Хановер. При 2:0 за Херта, Фавр пусна българина в 87-та минута. В 91-та юношата на Левски беше на точното място в точния момент - гол.

Три кръга по-късно Домовчийски вкара най-важното си попадение откакто е в Германия. Херта губеше у дома срещу силния Хамбургер. Голът пасив накара треньорското ръководство да пусне Валери на терена, при това още след почивката. Минута по-късно резултат е равен - 1:1. В 49-та Домо се пласира добре и вдигна високо ръката си - 2:1. Два дни по-късно „Кикер” постави висока оценка на българина. В това издание са доста пестеливи в хвалбите, типично по немски.

Какво се случи след този мач? Домовчийски даде едно-две интервюта. И отново остана на пейката.

В последната среща от полусезона Валери Домовчийски си направи подарък преди празниците. Гол във вратата на Карлсруе. Едва ли Фавр е бил изненадан. Напротив, ден преди споменатата среща специалистът каза, че е изключително доволен от израстването на Домо.

Ако ви е станало сухо от цифрите, простете. Головата суша отдавна притиска националния отбор. Едно от решенията спокойно може да е нападателят на Херта Берлин.

Може и да е кощунствено, но кариерата на Домо в някаква степен прилича на Бербатовата. Сложно начало в чужбина, след като се е доказал тотално в България. Бавна, но за сметка на това - сигурна адаптация зад граница. И двамата запалиха като стар дизелов двигател в студа, но набраха скорост. Единият е на крачка от върха. Другият - ще видим тепърва, каква ще я свърши.

Няма спор, че Домовчийски трябва да изяде две - три фурни с хляб, за да доближи именития си сънародник. Статистиката показва и друго. Този сезон Бербатов има два гола във Висшата лига, а Домовчийски цели три в Бундеслигата.

В България сме царе на категоричните оценки. Много хора бяха сигурни, че Домовчийски бърка с отиването си в Германия. Твърдеше се, че му е много рано. Трябвало да остане в Левски, и щял да стане страшен. Истината е, че истината е да си далеч от А група.

Домовчийски има много трески за дялане и в Германия работят по въпроса. Стрелецът има едно качество, което се цени на всякъде, където ритат топка. Може да вкарва голове. Както е и в случая-три за 147 минути!

На всичкото отгоре и съдбата даде хубав знак за Домовчийски. Първият му „немски” гол влезе в мрежата на титана Кан. Първи гол за българина, в последния мач на легендарния вратар.